iPhone скоро ще може да проговори със собствения ви глас Снимка: © *това не е iPhone 15/Getty Images

Вашият iPhone много скоро може да заговори със собствения ви глас и на практика да говори вместо вас. Apple разкри нова функция за устройствата си, която предвижда iPhone и iPad да генерират дигитални копия на гласа на потребителите.

Функцията "Personal Voice" (личен глас) се очаква да бъде част от операционната система iOS 17 и ще работи заедно с услугата "Live Speech". Това ще позволи на потребителите да записват гласа си и след това да гласовите данни ще могат да се използват при въвеждането на съобщения или бележки в телефона, които устройството да чете на глас.

За целта iPhone ще изиска от тях да прочетат и запишат като аудио произволен набор от изречения за около 15 минути. След това потребителите ще могат да въвеждат текстови съобщения на своето устройство, които да бъдат прочетени с тяхното звучене.

Персоналният глас ще се създава локално, а не чрез облак, което да защити правата на клиентите и да гарантира неприкосновеността на личния живот.

Устройството е предназначено за хора, които страдат от определени заболявания, свързани със загуба на способността на говорене. Очаква се функцията да бъде пусната по-късно тази година и ще се предлага безплатно като част от актуализацията на софтуера на Apple.

Тя е само една от няколко нови инструменти, които компанията ще предложи на своите потребители. Скоро те ще могат да използват и т.нар. "Point and Seak" - да насочат пръста си към нещо с текст пред камерата и приложението да го прочете. Функцията обаче ще работи само на устройства на Apple с вграден LIDAR сензор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024