Asteroid City събра звездите на киното в Кан и получи овации Снимка: © Getty Images

Скарлет Йохансон, Том Ханкс, Ейдриън Броуди, Стив Карел, Рупърт Френд, Мая Хоук - някои от най-добрите актьори на американското кино се събраха на червения килим в Кан заради премиерата на "Asteroid City" на Уес Андерсън.

Петзвездният кастинг в новия филм на Андерсън "окупира" Фестивалния дворец в града - едно от най-очакваните заглавия в официалната селекция на Кан.

Това е третият опит на режисьора да спечели "Златна палма" в последните десет години след “Moonrise Kingdom" и заснетия в Ангулем "The French Dispatch”.

В екипа на Андерсън влизат още имена като Брайън Кранстън, Джеф Голдблум, Джейсън Шоурцман и др. - разбира се, всички погледи в нощта на премиерата бяха насочени към Скарлет Йохансон, която за първи път участва във филм, номиниран за най-голямата награда на фестивала.

Това е и първата ѝ роля в игрален филм на Андерсън, ако не броим озвучаването на един от героите в неговата култова stop motion анимация "Isle of Dogs".

Режисьорът разказва пред Variety, че е написал ролята в "Asteroid City" специално за нея. Героинята ѝ е известна актриса с проблематично минало от 50-те години, която попада по странни пътища в малко пустинно градче - центъра на историята, която разказва филма.

Сред първите зрители на "Asteroid City" бяха още майката на Илон Мъск - Мей Мъск; моделът Тина Кунаки (за която има все повече слухове, че е сложила край на отношенията си със съпруга си Венсан Касел), режисьорът Джим Джармуш, актрисата Джулия Гарнър и др.

Уес Андерсън е сред "абонираните" режисьори за най-престижните отличия в киното през последните години, а "Asteroid City" не разочарова публиката.

Шестминутни овации на крака е реакцията, с която зрителите на премиерата в Кан са оценили филма.

"Asteroic City" разказва историята на група от разнообразни образи, попаднали в място, известно с кратера от паднал астероид и превърнато в терен за годишен детски лагер за любители на космическите науки. Събитието обаче е прекъснато след появата на неочакван посетител, заради който цялото градче е поставено под карантина.

Сюжетите от Студената война и параноята около тайните ядрени изпитания са само част от пластовете в сюжета на филма, който вкарва история в историята.

Джейсън Шоурцман играе в ролята на вдовец - фотограф по професия - който се опитва да оцелее със своите четири деца, докато се бори с вечно недоволния баща на покойната си съпруга (в ролята: Том Ханкс).

В същото време Скарлет Йохансон води дъщеря си на научното състезание в градчето и се сблъсква с коментарите на останалите родители, които веднага я разпознават заради кариерата ѝ в киното.

Семействата се оказват "пленници" в пустинята, където търсят смисъла, изграждат социални връзки помежду си и си разказват истории, докато чакат да бъдат пуснати от карантина.

Страхът от принудителната изолация е нещо, което вече всеки от нас може да си представи заради преживяното по време на пандемията. Заплахата от атомната бомба притеснява не само поколението от 50-те години, но и съвременните хора заради войната в Украйна.

Премиерата на "Asteroid City" по кината е планирана за 16 юни в САЩ, а седмица по-късно ще излезе и в останалите страни, а вече нямаме търпение да го видим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024