Baby Reindeer: Сериалът на ръба между хумора и ужаса, който и Стивън Кинг харесва

Една безплатна чаша чай - всичко в сериала "Baby Reindeer" започва с този безобиден жест.

Приключва с 41 000 мейла, 744 туита, 100 страници с писма и 350 часа записи на гласови съобщения в период от 4 години.

Свикнали сме да гледаме истории за сексуален тормоз и преследване спрямо жени, но новият британски сериал по Netflix обръща ролите - не само на половете, но и на възприятията за жертва и нападател.

"Baby Reindeer" e истинската история на Ричард Гад (комик и създател на сериала), който се оказва обект на обсесивно желание от страна на по-възрастна жена, неспособна да различи реалността от фантазиите си.

Героят му в сериала е Дони - младо депресирано момче от Лондон, което мечтае за актьорска кариера, но е принудено да се прехранва с работа като барман, а спорадичните му излизания на сцената завършват с провали.

Обожателката му се появява по случайност в бара, с неугледния си вид, натрапчивия си поглед, истеричния си смях и нелекуваната си митомания.

Марта се представя за адвокатка, която работи в авторитетна кантора и поддържа връзка с цялото правителство.

Истината е, че е безработна, осъждана е за тормоз, живее сама в апартамент със съмнителни хигиенни условия и пълни профила си във Facebook с лошо изрязани колажи на себе си с известни личности.

Изпраща мейли с ръчно добавен надпис "Sent from my iPhone", въпреки че ползва стара Nokia с копчета. И това е най-малкият проблем в комуникацията с нея. Защото в момента, в който Дони я съжалява и ѝ предлага чаша чай за сметка на заведението, тя започва да превръща живота му в кошмар.

Това, което отличава "Baby Reindeer" от типичния stalker-трилър, е самоироничният хумор.

Ако харесвате "Fleabag" и "I May Destroy You" - този сериал е за вас.

Доста бързо Дони разбира в какво се замесва. Дори колегите му в бара се подиграват с него.

Но всяка крачка, с която той се отдръпва от Марта, е последвана от две крачки напред към нея.

Епизод 1 започва с решението му да подаде сигнал в полицията срещу преследвачката си. Но не може да обясни защо го прави с цели шест месеца закъснение.

Отговорът на въпроса се разгръща в следващите седем серии, които разкриват и доста по-дълбоки размисли за насилието и премълчаваните травми.

"Baby Reindeer" e в странната сива зона между смешното, срамното и ужасяващото. Може да ви накара да изпитате едновременно съчувствие и гняв спрямо всеки от главните действащи лица. Има и много по-мрачно усещане от това да бъдеш самотен, неразбран и игнориран - и това е психопатичната "любов", манипулацията, превръщането на човека в "дивеч" или играчка.

Историята не е за вкуса на всеки зрител, но заслужи похвали от Краля на ужаса Стивън Кинг.

Кинг сравнява "Baby Reindeer" със своята класика в жанра "Мизъри", в която известен писател става пленник на вманиачена почитателка след автомобилна катастрофа.

Неговият герой не търси вниманието ѝ, той попада в ада, без да може да се освободи.

Но Дони от "Baby Reindeer" сам отваря вратата за дявола.

"Чашата с чай е само началото. Дори когато открива колко нестабилна е Марта (а Дони не е първата ѝ жертва), той е неспособен да се откачи от нея", пише Стивън Кинг в свое ревю за британския "Times".

"Най-големият принос на "Baby Reindeer" e в това, че успяваме да разберем защо отнема толкова дълго време на Дони да подаде сигнала. Не защото насилникът е жена, не защото тя е с извънредно надноремно тегло (но само колко бързо може да се движи, когато е гневна...). Причината е, че дълбоко в себе си Дони вярва, че си го заслужава", пише Кинг.

Историята от "Baby Reindeer" заживява свой живот и извън стрийминг платформите.

Зрители на сериала започват да разследват кои са реалните личности, около които Ричард Гад създава сценария. Актрисата в една от главните роли Джесика Гънинг призовава "интернет детективите" да спрат да издирват коя е жената - неин първообраз - и да правят спекулации на чужд гръб.

The Daily Mail дори публикува и интервю с въпросната "анонимна" преследвачка, която обвинява Ричард Гад в "тормоз" и твърди, че ще го съди заради осветяването на историята.

Кой е истинският мъж, който пръв посяга на главния герой, също е въпрос, който тегне над обсъжданията на "Baby Reindeer" онлайн.

Също както в сериала, размяната на роли продължава. А границата между реалността и манията се размива доста лесно.

истинската марта от baby reindeer - Фиона Харви Истинската Марта от Baby Reindeer проговаря

сериалите през май 2024 г. - Bridgerton сезон 3 Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024