Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1" Снимка: © Getty Images

Северна Македония ще има първата жена президент в своята история, сочат първите резултати от втория тур на президентските избори в страната.

При над 70% преброени бюлетини преднината на Гордана Силяновска-Давкова пред досегашния държавен глава Стево Пендаровски е повече от два пъти: за нея са отишли 64,52% от гласовете, а за опонента ѝ 29,42%.

Пендаровски беше подкрепен от досега управляващата партия СДСМ, а Силяновска - Давкова е кандидат на ВМРО - ДПМНЕ.

Коалицията около ВМРО-ДПМНЕ "Твоя Македония", която се противопоставя на условията на България за започване на преговори с ЕС, е победител и в парламентарните избори, които се проведоха заедно с балотажа за президент.

За формацията са гласували 41,79%, докато за коалицията около СДСМ - "За европейско бъдеще" - 14,29%, сочат първите резултати.

Именнно европейското бъдеще на страната сега е поставено на карта: темата беше водеща по време на предизборната кампания наред с борбата срещу корупцията и икономическото развитие.

Още след първия кръг на президентските избори, когато отново водеше кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ, се появиха очакванията, че партията ще успее да стане и първа политическа сила в новия парламент на страната.

Според първите прогнозни резултати ВМРО-ДПМНЕ ще има между 55 и 60 мандата в 120-местния парламент, което означава, че най-вероятно ще трябва да формира коалиционно правителство.

От 2017 г. насам страната се управлява от левоцентристки правителства на СДСМ. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ настояваше за оставки и нови избори от почти две години, но едва в края на миналата беше постигнато съгласие за това.

Дотогава отговорът на досегашните управляващи беше винаги един и същ: избори ще има при условие, че опозицията подкрепи законовите промени, които ще позволят вписването на българското малцинство в Конституцията на страната. Това от своя страна е условието на България Северна Македония да продължи пътя си към ЕС.

Промените в основния закон на страната се очаква да са ключов фактор при формирането на управляващо мнозинство и на правителство след изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024