Близък съветник на Орбан подава оставка заради речта за "смесена раса" на премиера Снимка: © Getty Images

Един от най-дългогодишните съветници на унгарския премиер Виктор Орбан подава оставка. Причината е скорошната реч на държавния глава, в която той призова за "чиста европейска раса". Думите му бяха осъдени от редица еврейски общности и предизвикаха остри международни реакции.

Жужа Хегедуш напуска екипа на Орбан, след като е част от него вече две десетилетия. Тя заяви, че прекъсва политическите си отношения с министър-председателя, като определи речта му като "чист нацистки текст, достоен за Йозеф Гьобелс". Думите ѝ са препратка към министъра на пропагандата в Нацистка Германия Гьобелс, който е един от близките сътрудници и последователи на Хитлер.

В годишната си реч в Бейле Тушнад - румънски град с голяма унгарска общност, Орбан предупреди, че "смесването на расите в Европа" между европейци и хора, дошли на континента, е неприемливо.

Виктор Орбан е известен с антиимиграционната си политика. В миналото той е правил подобни изказвания, но за първи път използва унгарския термин за "раса", посочват експерти.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач заяви, че речта на държавния глава е била "погрешно разтълкувана" от онези, които "явно не разбират разликата между смесването на различни етнически групи, които произхождат от юдео-християнската културна сфера, и смесването на народи от различни цивилизации".

Хегедуш познава унгарския премиер от 2002 г. и е определяла отношенията им като "приятелски". Досега тя заемаша поста на съветник по въпросите за социално приобщаване в кабинета на министър-председателя. Орбан коментира оставката ѝ като заяви, че неговото правителство има "политика на нулева толерантност към антисемитизма и расизма".

Остри коментари по адрес на Орбан имаше и от страна на международните актьори, сред които външният министър на Румъния и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Всички ние сме различни, кожата ни е различна, различни са нашите езици, култури, вярвания. И все пак всички ние сме част от една и съща раса - човешката раса. Расизмът е отровно политическо изобретение. Не бива да има място за него в Европа, където силата ни идва от многообразието", написа Тимерманс в профила си в "Туитър".

Породеното напрежение между Орбан и ЕС идва в момент, в който Унгария се бори със значителен икономически спад и се опитва да подобри връзките си с Брюксел, за да получи евросредствата по Плана за възстановяване и развитие на стойност от 15 млрд. евро, които бяха блокирани по-рано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

"Furiosa" дебютира на Кан с 8-минутни овации за Аня Тейлър-Джой и Крис Хемсуърт

евет години след дебюта на "Mad Max: Fury Road" Джордж Милър получи бурни овации на Кан

08:30 - 16.05.2024
Важно днес

Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Операцията на премиера на Словакия е преминала "добре" и се очаква той да оцелее, заяви вицепремиерът

07:28 - 16.05.2024
Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024