БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

"Потребителската такса за посещение при личен лекар трябва да е равна на 1% от минималната работна заплата. В момента тя е фиксирана цена от преди 11 години в абсолютна сума в лева и не кореспондира с никакъв обективен показател, за да може да бъде адаптирана към настоящето".

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на Нова телевизия по повод исканото от личните лекари увеличение на таксата.

"Потребителската такса изобщо не отговаря и на общата инфлация, която застигна страната.", добави Брънзалов.

Той уточни, че бюджетът на първичната и извънболнична помощ в България е 363 млн.лв. , като зад него стоят 35 млн. прегледа и няколко милиона ваксини.

"Бюджетът е изключително недостатъчен и не кореспондира не само с нуждите, но и с поставените цели за акцент върху извънболничната помощ, включително и намаляване на свръххоспитализацията.", каза той.

Мнението му е, е съществуват много проблеми, които засягат личните лекари в България, но фокусът е сложен върху увеличението на потребителските такси, което е желанието на бранша.

Той предупреди, че броят на общопрактикуващите лекари у нас намалява.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024