Да се радваш на Словения, шофирайки новото  BMW  iX2 и едно MINI, което не е “мини” 

Ако някога имате възможност да изберете място, където да тествате автомобил, и искате то да изглежда като от реклама, отидете в Словения. Това е страната, за която един приятел ми каза: “Имах чувството, че във всяко едно населено място хората са подредили дворовете си, сякаш знаят, че в този момент ще мина и искат да остана с впечатление, че всичко е перфектно”.

Съгласен съм. Сигурно това е и една от причините Словения да е домакин на BMW Arena 2024.

Ден 1, маршрут: Загреб - Блед

Кацам на летището в Загреб, а на паркинга ме очаква новият BMW iX2. Предстоят ми малко над 200 км до хотел “Rikli Balance”. Да, Блед и красивото му езеро е това, което първо виждате, когато в търсачката на Google напишете “Словения”.

Но преди да се насладя на тюркоазените води и високите заснежени планински върхове на заден фон, имам възможността да се докосна до друго бижу.

Винаги предпочитам първо да тествам един автомобил, преди да гледам официалното му представяне. Това е среща очи в очи, на която отиваш необременен.

iX2 е първото по рода си електрическо BMW от серията Х2. Тествам спецификацията xDrive30 M Sport. Веднага ми прави впечатление спортното излъчване. Sports Activity Coupés (SAC) е концепция, която много ми допада, а фактът, че колата е електрическа, пасва още повече на мястото, до което трябва да стигна.

Блед е в подножието на национален парк “Триглав” (Юлийските Алпи) и планинската верига Караванке, така че не виждам по-добра опция от това да пристигна с автомобил, който генерира точно нула вредни емисии.

Моделът има изправена предна част, доминирана от бъбрековидна радиаторна решетка и фарове, които няма как човек да сбърка. Моят автомобил е с и контурно осветление BMW Iconic Glow.

Отзад доминират широко изпъкналите арки на калниците и мощните рамене, а силуетът на колата прелива много плавно.

Линията на X2 върви възходящо като при X4 и X6.

Отвътре BMW iX2 има спортни акценти, изчистен дизайн и висококачествена текстилна тапицерия. Дистанцията, която преодолях, даде отговор на въпрос, който лично ме засяга - колко удобни са седалките?

Няма нужда да знам нищо за тях - форма, характеристики, качество. Просто не ми трябва. Имам си собствен тест. Преди години разкъсах хип-флексора на десния си крак, а след този инцидент мога да седя в автомобил около 1 час, след което започвам да изпитвам болка и трябва да спра и да се изправя, за да се поразтъпча. Такова е положението в 90% от случаите, освен ако седалката не е перфектна (според хип-флексора ми).

Не се наложи да спирам нито един път на магистралата, което ми позволи да изпитам радостта от шофирането. Просто не съм знаел досега, че ми трябва комфорта на състезателните седалки.

BMW iX2 xDrive30 ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,6 секунди. Високият използваем енергиен капацитет на батерия, в комбинация с ефективното задвижване, осигурява пробег от 417 до 449 километра. А по пътя при едно изпреварване изпробвах и т.нар. временен Boost, благодарение на който мощността става 313 к.с. Усеща се като “kick”, който дава възможността за по-бързо ускорение.

Шофирането до Блед беше много приятно и спокойно.

Автомобилът, който шофирах, имаше и активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, активно навигационно водене, предупреждение при слизане, BMW Head-Up дисплей, както и функциите Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder и Remote Theft Recorder.

Х2 идва с предни и задни LED светлини и има интегрирани системи като предупреждение за удар отпред, контрол на скоростта със спирачна функция, разпознаване на пътни знаци Speed Limit Info, както и предупреждение при напускане на лентата с връщане обратно в нея.

Ден 2, маршрут: Блед - Most na Soči - Bohinjska Bistrica

Първо сутрешна разходка около езерото в Блед, на която си дадох сметка как може едновременно това да е най-популярната туристическа дестинация и в същото време да има природа, която изглежда непокътната. Беше интересно и усещането да знам, че съм пристигнал с автомобил от бъдещето и в същото време той да е до такава степен природосъобразен, че без проблем да се вписва в обстановката.

Спокойно, моделът го има както с бензинов, така и дизелов двигател.


Признавам си, че през първия ден така и не обърнах внимание на нещо, което е акцент в интериора на BMW iX2 - големият дисплей, който работи с Operating System 9. Благодарение на него всички настройки в автомобила се управляват доста лесно, а дори и по време на движение, бързо намирах всички бутони, без да изпускам пътя от поглед.

iDrive 9 е най-новата операционна система на BMW, актуализира се през облак и е доста софистицирана.

А ако маршрутът по-горе не ви говори много, казано по-просто, трябваше да мина през две живописни словенски села, като в първото да прекося най-популярния мост в страната. Именно там ме чакаше и изненада.

Преди това, още на паркинга, превърнах BMW-то в игрална конзола. Как? Благодарение на AirConsole Gaming само сканирах QR кода на екрана и така телефонът ми се превърна в контролер. Разбира се, не е като PlayStation, но е готино да знаеш, че може да си седиш в колата и да използваш екран, за да играеш. Аз направих един бърз футболен мач между България и Словения, завършил джентълменски 1:1, за да потръгне и денят по вода.

И понеже автомобилът е електрически, зареждането му е важна тема. Най-бързата възможност за зареждане на BMW iX2 е на зарядна станция с прав ток (DC) с максимална мощност 130 кВт. На такава станция можете да заредите батерията от 10 до 80 % за 30 минути. Иначе използвате Flexible Fast Charger от най-различни контакти или го правите у дома с BMW Wallbox.

През втория ден нямаше магистрала, а само тесни планински улички, по които едва се разминаваха две коли. В началото заваля дъжд, стелеше се мъгла, а на някои места имаше дори сняг и заледени участъци. Това ми даде шанса да проверя как се държи на пътя автомобилът. Ако трябва да избера една дума за отговор, тя е “солидно”. Целият чар на автомобила се усеща в завоите. Воланът е толкова прецизен, че отсича траекторията с хирургическа точност.

И тук е редът на изненадата. По средата на маршрута трябваше да оставя моето BMW iX2 и да седна зад волана на MINI Countryman - част от голямото семейство на BMW.

Интересното е, че всъщност качих MINI-то на влакова композиция за автомобили, която още преди години е направена, за да може хората да си спестяват време и вместо да шофират по неспиращите завои в планината, просто да използват релсите. Разбира се, това вече е само атракция.

Понеже бях “статичен”, първо разгледах интериора. Минималистичен, дигитален и, някак си, топъл и комфортен.

Отпуснах се на седалката, пуснах си масаж и разбрах, че това е автомобил, който е дизайнерски и класен. Погледът ми веднага се прикова към кръглия OLED дисплей, който е като да имаш голям смартфон в колата.

Графичното оформление на съдържанието е модерно и фокусирано върху най-важното. В горната част се изобразява свързаната с автомобила информация като скорост и нивото на заряд на батерията. От долната част на OLED дисплея директно могат да бъдат избирани менютата за навигацията, медията, телефона и климатичната инсталация. Всички други функции - също като при един смартфон - могат да бъдат управлявани чрез менютата.

Или с помощта на гласов асистент, който се активира с поздрава „Hey MINI“, или с Push-to-Talk бутона на волана.

MINI Intelligent Personal Assistant непрекъснато научава нови неща. Използвайки географски данни, автомобилът може например да се научи автоматично да отваря прозореца при влизане в гаража. Това прави всекидневните задачи по-удобни и индивидуализирани.

Аз нямах търпение да сляза от композицията и да изпробвам MINI-то на пътя. Винаги съм си мислил, че брандът се вписва много по-добре в градска среда. Оказва се, не само.

С мощността си от 313 к.с. и комбиниран въртящ момент от общо 494 Нм двата електромотора на MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на четирите колела ускоряват автомобила от 0 до 100 км/ч за 5,6 сек. Максималната скорост е от 180 км/ч.

Мощната батерия има енергиен капацитет от 66,45 кВтч., с нея Countryman SE ALL4 може да измине до 433 км. *

Изминах обаче много по-малко, защото трябваше да се връщам в хотела и нямах търпение още на следващия ден да навъртя повече километри по пътя към Загреб.

Ден 3, обратно у дома

MINI Countryman носи удоволствието, така характерно за марката, както и възможност да настроиш колата изцяло за себе си. Направих точно това. Като си пуснах “Californication” на Red Hot Chilli Pеppers, кръглият OLED дисплей се оцвети в огнено оранжево и синьо, точно като кавъра на едноименния албум. Ясно послание: “Ние сме приятели и имаме еднакъв вкус”.

Колата е просторна, с четири врати и има изправени пропорции. Има всички характерни черти на MINI, но изобщо не е “мини”, доста голяма си е.

Иначе, освен електрически автомобил, какъвто шофирах аз, можете да разгледате и такъв с иновативни и ефективни бензинови двигатели - MINI Countryman C с предно задвижване и или Countryman S ALL4 със задвижване на четирите колела, както и още по-мощния JCW модел, който винаги е със задвижване на четирите колела - JCW ALL4 - бензин или електрически. Уточняваме това, защото има и модели с дизелов двигател.

По време на пътя към Хърватия изпробвах възможността за частично автоматизирано шофиране. Можех да отместя ръцете си от волана, следейки, естествено, много внимателно случващото се на пътя. Функцията е базирана на другите асистиращи системи и поема както надлъжното, така и страничното водене в рамките на собствената лента.

Последната спирка беше летището в Загреб - там, където всичко започна.

Словения е разкошно място, на което може да се чувстваш най-добре, шофирайки автомобили, които си заслужават.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024