Държавата се готви да изкупи дългове на "Топлофикация София" за 1,6 млрд. лв. Снимка: © "Топлофикация София"

1,6 млрд. лева допълнително ще бъдат отпуснати на Министерството на енергетиката с проект на постановление на Министерския съвет. За него съобщи министърът на енергетиката в оставка Румен Радев след правителственото заседание.

Предвижда се парите да отидат за покриване на натрупаните от „Топлофикация София“ дългове. Към момента дружеството има задължения от 800 млн. лева към „Булгаргаз“ и други 800 млн. лева, които са прехвърлени към държавния „Български енергиен холдинг“ (БЕХ).

Връщаме ликвидност в сектора с това постановление, тъй като тя е била иззета от сектора,“ обясни Радев след заседанието на министерския съвет.

Възможността за допълнителните средства е предвидена в бюджета за 2024 година, но най-напред е необходимо съгласуване с ЕК и одобрение от страна на комисията, че те не представляват непозволена държавна помощ.

728 млн. лева от средствата, които трябва да отидат в държавните енергийни дружества, ще бъдат разпределени към Фонда за енергийна сигурност. Преди дни Народното събрание разпореди на министъра на финансите да покрие предполагаемия дефицит от 1 млрд. лв. във фонда до 31 март.

Министърът на енергетиката в оставка беше категоричен, че "дупка" от 1 млрд. лева във фонда няма и твърденията за това са несъстоятелни. Става дума за неизпълнение на планираните приходи заради по-ниските цени на тока. Те са определящи за таксата, която производителите внасят като отчисление към фонда - 5% от месечните приходи от продажби на електроенергия.

Държавата планира да компенсира тези липси под формата на дарение от страна на БЕХ.

Ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични във фонда за енергийна сигурност, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано,“ заяви Радев.

Въпреки изкупуването на дълговете на „Топлофикация София“, собствеността на дружеството няма да се променя и то остава грижа на Столичната община, стана ясно още от думите на министъра в оставка.

Веднъж компанията вече беше прехвърляна на държавата. През 2009 г., докато кмет на София беше Бойко Борисов, общината прехвърли на Министерството на енергетиката 58% от акциите на дружеството за погасяване на тогавашните му дългове към "Булгаргаз".

Тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на "Българския енергиен холдинг", за да изкупи дълга на дружеството.

Година по-късно обаче, когато Борисов вече е премиер, Министерският съвет реши безвъзмездно да прехвърли на Столичната община държавния дял, а в замяна общината да поеме и дълговете на топлофикацията от половин милиард лева.

„Топлофикация София“ продължава да не се справя с финансовото си положение и продължава да трупа нови задължения към обществения доставчик на природен газ.

Досега неколкократно, но без реални постъпки, се е обсъждала възможността дружеството да бъде отдадено на концесия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024