ДБ притисна Росен Христов за бездействието с "държача на златната акция" в Лукойл Снимка: © Getty Images

"Демократична България" атакува служебния министър на енергетиката Росен Христов заради отказа му да смени Красимир Първанов от надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим" въпреки отдавна изтеклия му мандат и критиките спрямо работата му.

Двама депутати от ДБ в 48 и 49 Народно събрание - Ивайло Мирчев и Мартин Димитров - задават въпрос в парламентарния контрол до Христов за причината, поради която Първанов все още пази поста си.

През октомври 2022 г. служебният министър отговаря, че "В Министерството на енергетиката се разработва процедура, въз основа на която за първи път по прозрачен и обективен начин да бъде избран представителя на държавата в посоченото дружество".

Седем месеца по-късно - резултат няма.

Когато Мартин Димитров задава същия въпрос, получава отговор, че "на този етап няма одобрени критерии (на които да отговаря представителят на държавата в "Лукойл Нефтохим", б.р.) и не е обявена процедура за избор".

"От отговора на Министъра на енергетиката става ясно, че нямат намерение да избират нов представител на държавата. Явно докато управлява Румен Радев, статуквото ще остане същото”, казва Димитров.

От ДБ отдавна критикуват Първанов за това, че "систематично не е изготвял отчети за свършената от него работа и с действията си не защитава българските интереси".

Красимир Първанов е официалният представител на правителството в "Лукойл Нефтохим" от 2017 г. още от правителството "Борисов 2" - като смени Румен Овчаров на тази позиция.

През 2011 г. Първанов беше уволнен като директор на НЕК по искане на Трайчо Трайков за това, че бе подписал анекс по договор с "Атомстройекспорт" в полза на руската компания по проекта АЕЦ "Белене" в нарушение на дадения му мандат за преговори.

Уволнението обаче не попречи на връщането му в държавната енергетика шест години по-късно. Тогава той е назначен за зам.-министър на енергетиката от квотата "Обединени патриоти" - пост, на който не се задържа дълго.

През 2019 г. в разгара на скандала "Апартаментгейт" Първанов отново беше уволнен от правителството, този път заради сделка за апартамент от "Артекс" на цена по-ниска от пазарната.

Независимо от напрежението около него той така и не беше отстранен от съвета на "Лукойл Нефтохим".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024