Делото срещу Васил Божков и длъжностни лица от закритата комисия по хазарта стигна до съда

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу Васил Божков и още 9 души за организирана престъпна група, създадена за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. във връзка с данни за престъпна група, която е имала за цел извършване на длъжностни и корупционни престъпления. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

На съд са предадени десет лица - Васил Божков е посочен като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - А.Г., Г.П., А.Т., Б.Б., О.М., Т.М., П.Г., Е.Д. и Й.Ч, като участници в нея. Част от тях са бивши служители на Държавна комисия по хазарта

Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с тези чиновници, които са извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали са да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта.

В резултат държавният бюджет е бил ощетен с над половин милиард лева. Точната сума е 556 872 283 лв., съобщиха тогава от Министерството на финансите.

Това установява проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. и обхваща плащането на държавни такси от компаниите „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“ – всички от тях свързани с Васил Божков, срещу когото има 18 повдигнати обвинения.

Частните хазартни фирми, за разлика от държавното тото, са изплащали държавна такса върху разликата между събраните средства и изплатените печалби, вместо върху всички залози, стана ясно в края на 2019 г.

Лицензите на компаниите тогава бяха отнети, Държавната комисия по хазарта беше закрита и функциите ѝ бяха поети от НАП, а председателят ѝ Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление. Инициалите му присъстват и в новото съобщение на прокуратурата. Повдигнати бяха и обвиненията срещу Божков.

"Заниженият контрол в Държавната комисия по хазарта", заради който фирмите на Васил Божков са плащали по-ниски държавни такси в продължение на 5 години, стана и един от мотивите, с който Бойко Борисов освободи по-късно Владислав Горанов като министър на финансите.

Самият Божков твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да плаща 20% от печалбата на Национална лотарията и е дал лично на бившия премиер и на бившия финансов министър Владислав Горанов над 60 млн. лева. Досъдебното производство по този казус беше прекратено без резултат в края на миналата година.

Противоречивият бизнесмен се укриваше в Дубай в продължение на 4 години. Божков беше арестуван непосредствено, след като кацна в България през лятото на 2023 година. Той е под домашен арест, но това не му попречи да учреди партия.

Васил Божков се съюзи с отцепниците от "Възраждане", те се разграничаха от него


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024
Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024