Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия в сряда вечерта, след като парламентът одобри на второ четене спорния закон за "чуждестранните агенти".

Законопроектът беше приет на второ четене с 83 гласа "за" и 23 "против". Това се случи само след като ден по-рано масов протест прерасна в сблъсъци между демонстрации и полиция. Властите използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу гражданите.

Ситуацията се повтори при нова демонстрация от сряда вечерта. Хиляди хора, развяващи грузински знамена и такива на Европейския съюз, се събраха пред парламента, за да изразят недоволството си срещу законопроекта.

Полицията използва лютив спрей, сълзотворен газ и водно оръдие срещу демонстрантите, които се опитаха да блокират страничния вход на сградата на парламента. Десетки хора са арестувани.

Спорният законопроект е предложен от управляващата партия "Грузинска мечта". Ако той влезе в сила, неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, ще са задължени да посочват дали са финансирани от "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

Управляващата партия в Грузия иска той да бъде приет до края на месеца, но критиците на закона твърдят, че той е авторитарен. Те смятат, че прокарването му ще отклони страната от пътя ѝ към ЕС и тя ще се върне в руската сфера на влияние.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен осъди насилието в страната и призова Грузия да продължи да върви по пътя към Европа.

"Следя ситуацията в Грузия с голяма загриженост и осъждам насилието по улиците на Тбилиси. Грузинският народ иска европейско бъдеще за страната си. Грузия се намира на кръстопът. Тя трябва да запази курса по пътя към Европа", написа тя в профила си в платформата X.

Законопроектът трябва да бъде обсъден и гласуван и на трето четене в парламента, за да влезе в сила. Очаква се президентът Саломе Зурабишвили, която е в конфликт с управляващата партия, да наложи вето. Управляващите обаче разполагат с достатъчно гласове, за да го прегласуват.

Предложението на управляващите е още от миналата година, но "Грузинска мечта" се отказа от него на фона на широко обществено недоволство и критики от чужбина. Впоследствие обаче те възобновиха плановете си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024