Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване Снимка: © Getty Images

30 април (вторник) е крайният срок за подаване на данъчна декларация за доходите на физическите лица за 2023 г.

Данъчната кампания за деклариране на доходите приключва в полунощ за тези, които използват електронните услуги на Националната агенция по приходите (НАП) и в 17:30 ч. за тези, които подават формуляри на хартия в офисите на агенцията.

Декларациите са задължителни за всички лица, които са получили хонорари през 2023 г., дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Това се отнася и за получилите земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други.

В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител.

Данните са вписани в предварително попълнените годишни данъчни декларации, като информацията за вида на получените доходи е отразена в съответните приложения. Преди да бъдат подписани и подадени, предварително попълнените данни е хубаво да се прегледат, допълнят и коригират при необходимост, както и да се прецени дали доходите, вписани в декларацията, са облагаеми или необлагаеми, посочват от НАП.

Облагаемите доходи подлежат на деклариране, а необлагаемите, каквито например са доходите от продажба на лични вещи, могат да се обявят пред НАП по желание.

Най-лесният и бърз начин за подаване на годишна данъчна декларацията и плащане на задълженията е през Портала за електронни услуги на НАП, който е достъпен с ПИК или КЕП.

Как да попълним данъчна декларация онлайн?

Електронната услуга с предварително попълнена декларация е достъпна за всеки гражданин, който има персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Тя е достъпна на портала за електронни услуги при секцията "Услуги", подсекция "Подоходни данъци".

Потребителите трябва да натиснат върху "подаване" на Годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за придобити доходи от физически лица.

В системата на НАП се появяват всички налични доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Деклараторите са длъжни да проверяват истинността на подаваните данни и да допълнят информацията, ако забележат липсващи данни от работодатели.

Всички клиенти на НАП, които притежават ПИК, могат да правят справка за дължимите си данъци и осигуровки чрез обаждане на телефони: 0700 18 700 или +359 2 9859 6801 и избор на меню 6 – „Услуги достъпни с ПИК“ в Интегрирания гласов портал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024