"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин" Снимка: © Getty Images

"Аз съм на 34 години и съм един от онези, за които има голяма вероятност да получат повиквателна, в която се казва, че моята родина иска да умра заради нейните интереси".

Думите са на Андроник Арутюнов, преподавател по математика в Московския физико-технически институт, преподавател в Московския свободен университет и съпредседател на профсъюза "Университетска солидарност".

В интервю за италианската информационна агенция "СИР", той заявява, че ако получи повиквателната, със сигурност няма да отиде да се бие срещу Украйна.

"Има три начина да избягаш от военните - да се опиташ да излезеш извън Русия или да се скриеш някъде в нашата голяма страна, да отидеш в затвора с присъда от 3 до 10 години, или да се явиш и после да дезертираш. Има и други пътища - например, да опиташ да се обърнеш към адвокати... Ако не искаш да ходиш на война, ще намериш начин. Няма да гонят всеки мъж, да го убеждават да заминава на фронта", казва той.

Ситуацията в Русия обаче е доста по-сложна. Един от студентите му, който участва в протестите на 22 септември в Москва, още се намира в ареста. Докато е в районното управление, са му връчили повиквателна за мобилизация.

"Опитваме се да помогнем на баща му да разбере какво да направи, така че това младо момче, студент, да не заминава. Има много подобни случаи", казва той.

Арутюнов все пак смята, че настроенията в Руската федерация се променят. "Протестите от миналите дни бяха в големите градове, но и в националните републики като Дагестан, където хората блокираха федералните пътища. Със сигурност мнозина, които преди поддържаха войната, си промениха мнението и разбраха, че нещата са сериозни. В социалните мрежи казват, че не са против войната, но питат "Защо аз или брат ми?".

В малките градове или в по-отдалечените от Москва републики от Руската федерация има повече повиквателни. Този конфликт вече се превръща в "колониална война", казва преподавателят по математика. Въпреки че Путин казва, че националностите са еднакви в борбата против "нацизма" в Украйна, в действителност повечето войници в руската армия са събрани от пограничните райони. Това не се беше случвало в предишните руски войни, дори в Чечня или Афганистан.

Никой не знае колко мъже действително ще бъдат мобилизирани. В публикувания декрет на Путин не се споменава конкретен брой, а някои параграфи са засекретени.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу твърди, че 300 хиляди души ще бъдат призовани, но няма документи, които да го потвърждават.

"Мисля, че ще изпратят много повече от 300 хиляди повиквателни, но колко души наистина ще заминат, не е ясно. Руското правителство не е като европейските, тук никой не разбира добре какво всъщност става. В действителност може би ще влязат в армията много по-малко хора, но няма как да знаем. Със сигурност страшно много хора напускат Русия. А който е искал да отиде на война, вече е заминал", казва Арутюнов.

По думите му - в момента на фронта отиват "идиоти, които не знаят как да се измъкнат от повиквателната", петдесетгодишни мъже, които нямат работа или достоен живот: "Така ли ще се събере нова голяма армия?".

Преподавателят по математика счита, че протестите от последните дни имат ефект, защото хората разбират, че не са сами, а това е много важно.

"Руснаците са индивидуалисти, имат малко приятели. Затова да видиш, че има много хора, които мислят като теб, това дава положителен ефект. Дали това обаче ще има политически последствия, е трудно да се каже. Има пробойни и в руската полиция, която вече не е така силна, както преди година. Рано или късно протестите ще надделеят", казва той.

Руското правителство вече не е толкова силно, няма много доверени хора, смята Арутюнов. Той дава за пример местните избори в Москва от 11 септември, гласували са 11% от избирателите.

По-голямата част от хората не искат да имат нищо общо с правителството и не са лоялни към властта.

"Всеки ден обикалям и не виждам автомобили с Z или са много малко. След присъединяването на Крим имаше доста повече подкрепа. Вече не"

Арутюнов е убеден, че ядрената заплаха на Путин няма да се сбъдне, защото всички се страхуват от ядрена война.

"Вярвам в най-доброто, затова мисля, че дори и Путин да натисне копчето - може би ще го направи Шойгу или шефът на генералния щаб Валери Герасимов - но офицерите, които отговарят за пускането на ядрените глави, няма да го направят. И те имат деца, имат жени".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024