ДПС на Доган и ИТН откриха неподозирани сходства в приоритетите си Снимка: © Screenshot

Подкрепа от общо 47 депутати за кабинет с третия мандат отчетоха от "Има такъв народ" след третата среща от поредицата разговори за осигуряване на евентуално мнозинство.

На нея дойдоха независимите депутати от ДПС, водени от Джевдет Чакъров.

Във вторник ИТН проведе среща с народни представители от разпадналата се група на "Величие", като готовност да водят допълнителни разговори с тях изразиха от групата около Николай Марков.

Станислав Балабанов обяви, че след разговорите във вторник " мнозинството за кабинет е нараснало с 22-ма депутати" - 16 на ИТН и шестима от независимите.

Днес Тошко Йорданов добави към тях и евентуални 25 души от членовете на ДПС, които останаха лоялни на Ахмед Доган.

"Ако съберем мнозинство от 121 депутати след останалите срещи, следващата стъпка е вече експертни срещи. До момента след 3 срещи сме 47 човека," обобщи в края на разговорите в сряда Йорданов.

"Бих казал, че като първа среща сме удовлетворени от диалогичната среда и от позициите, които представихте. Има общо виждане в изключително голяма част от тях," заяви от своя страна и Джевдет Чакъров, въпреки че според него групата му "осъзнава, че шансовете за формиране на кабинет са минимални".

Kато общи приоритети двете групи припознаха съдебната реформа в антикорупционната част, прозрачните назначения в ръководствата на регулаторите, външната политика и части от бюджетната политика.

"Kазахме, че става въпрос за принципни разговори. Би било добре да има едно редовно правителство с ясен хоризонт," допълни той след края на разговорите пред журналисти.

Срещите на ИТН с останалите партии ще продължат и в следващите дни. В четвъртък покана за разговори е изпратена до БСП, а в петък - до "Възраждане" и ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС са поканени на среща в събота, 3 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024