Джо Байдън: Ще спрем доставките на някои оръжия, ако Израел нападне Рафах Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи първо публично предупреждение, че страната му ще спре доставките на някои видове оръжия за Израел, ако бъде предприета военна операция в град Рафах, в най-южната част на ивицата Газа.

"Няма да предоставяме бомби и артилерийски снаряди," заявява Байдън в интервю за CNN часове, след като стана ясно, че американското правителство временно спира част от доставките на оръжия за Израел в знак на несъгласие с действията на израелската армия в Рафах.

По първоначална информация са блокирани доставките на 1800 бомби от 900 кг и още 1700 бомби от 225 кг.

Използването на подобни оръжия в градовете е сред основните критики срещу действията на израелската армия при ответната операция след нападението на "Хамас" от 7 октомври 2023.

"С тези бомби в Газа са убивани цивилни. Обясних съвсем ясно, че ако влязат в Рафах, няма да им дам оръжията, с които досега са действали в Рафах, в другите градове," категоричен е Байдън в интервюто.

По думите му САЩ ще продължи да осигурява оръжия, необходими на Израел, за да се защитава, включително за системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", но ако израелски войски нахлуят в Рафах, всички останали доставки ще спрат.

"Ние не сме против сигурността на Израел. Ние сме против възможността да започне война в този район," казва той.

САЩ вече предупреди, че военна операция в Рафах, където все още живеят стотици хиляди палестинци и бежанци от други градове на ивицата Газа, търсещи убежище от войната, може да доведе до много цивилни жертви.

Израелската армия предприе тази седмица "ограничена операция" в Рафах. В понеделник Израел нареди евакуацията на около 100 000 жители на града заради намеренията си да навлезе в града, за да атакува бойци на "Хамас".

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че планираната офанзива ще се осъществи, независимо от това дали в някакъв момент бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, взети от "Хамас".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024