Фондацията в памет на Даная внесе 12 000 подписа за реформи в здравеопазването Снимка: © Булевард България

Гражданската инициатива „Даная за живот“ внесе в Министерския съвет близо 12 хиляди подписа с искания за спешни реформи в детското здравеопазване. Фондацията в памет на 15-годишното момиче, което почина след съмнения за подценяване на състоянието ѝ, беше създадена в опит за подобряване на детската медицинска грижа у нас.

На 9 май се навършва една година от смъртта на момичето.

Даная почина пслед кратък престой в спешната болница "Пирогов" след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние, предвид съпътстващо хематологично заболяване.

Един от проблемите, за които майката на Даная сигнализира още тогава, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница. Момичето изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ. А майка ѝ, Ани Стоянова, продължава търси отговор дали смъртта на детето ѝ е могла да бъде предотвратена.

„Започнахме подписката на 10 февруари 2024 г. на основание чл. 45 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Когато държавата не иска да промени дълбоко порочната и корумпирана здравна система, ние, обществото, в името на българските деца, трябва да я принудим да го направи“, казва Стоянова.

Според чл. 52 от същия закон, в тримесечен срок след връчването на подписката институциите са задължени да отговорят на гражданските искания и да обявят мерки за изпълнението им, става ясно от съобщението на Гражданската инициатива „Даная за живот“.

Ето и спешните реформи, за които фондацията настоява:

  • Дигитална информационна система: До изграждане на Национална детска болница, Министерството на здравеопазването да създаде дигитална информационна система, която да функционира в реално време и да насочва родители към лечебни заведения, разполагащи с подходящи специалисти. Системата трябва да обедини информация за болнични клиники, капацитет, работно време, дежурни кабинети и специалисти, както и да предлага възможност за онлайн запитвания;
  • Гореща телефонна линия/онлайн платформа: Създаване на гореща телефонна линия и онлайн платформа с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и в подкрепа на родители на деца пациенти. Да се гарантира анонимността на подателите на сигнали и да има механизъм за последваща проверка.
  • Правила за добра медицинска практика: До 31 декември 2024 г. да се въведат Правила за добра медицинска практика за всички специалности. Ако Барският лекарски съюз не изпълни това свое задължение, да се гласува нормативна промяна, която да го гарантира. Да се извърши проверка на всички медицински протоколи за спешна помощ от независим експертен орган и резултатите да бъдат публично оповестени.
  • Актуализация на медицинските протоколи: Да се извърши пълна актуализация на протоколите в съответствие с най-новите практики в спешната и неотложна медицина. Да бъдат гарантирани задължителното им въвеждане и публикуване на интернет страниците на болниците.
  • Система за качествен контрол: Всички болнични заведения да интегрират система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация. Да се въведе задължително продължаващо медицинско обучение, обезпечено от всяка болница, като времето за обучения да не бъде за сметка на годишния отпуск на лекарите.
  • Изпълнителна агенция „Медицински надзор“: Преструктуриране на агенцията в независим специализиран държавен орган или изпълнителна агенция към Министерския съвет. Тя трябва да има правомощия да изисква документи и обяснения от лечебните заведения и да извършва проверки.
  • Да се създаде програма за повишаване на експертния капацитет на служителите и осигуряване на достойно възнаграждение, намаляващо риска от корупция.

„Като общество нямаме нужда от поредната болница, а от нов модел на здравеопазване, основан на държавническо мислене за бъдещето на нацията и отговорно харчене на обществените пари. Този модел може да бъде създаден само в една Национална детска болница, която налага съвременни стандарти и осигурява комплексни грижи, включително за децата с тежки диагнози и редки заболявания. Не сме против частния бизнес в детското здравеопазване, но той няма задължението да създава стратегии и да провежда здравни политики. Това е задължение на държавата“, коментира преди дни майката на Даная Ани Стоянова по повод скандала, свързан с намеренията за строителство на частна детска болница. Служебният кабинет първо одобри, а след обществена реакция още същия ден отмени разрешението си за проекта. Премиерът Димитър Главчев пък сезира ДАНС и прокуратурата по случая.

Опитът на служебното правителство да прокара решение за изграждане на частна болница "Мама и аз" прави тези реформи още по-неотложни, по думите на майката на Даная.

Смъртта на младото момиче доведе до няколко проверки от страна на Агенция "Медицински одит", както и до разследване на прокуратурата. Към момента резултати няма.

Преди месеци записи със закани към близките на Даная, отправени по време на среща в "Пирогов". Журналистката Валя Ахчиева разпространи аудио, направено на заседание на Медицинския съвет на спешната болница, от което се чуват смущаващи закани за ответен удар срещу близките на починалото 15-годишно момиче.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024