На южния бряг на гръцката столица дългоочакваният план за превръщане на бившето летище на града в най-големия "умен" град в Европа най-накрая набира скорост. За него разказва изданието "Bloomberg".

Амбициозният проект е на компанията Lamda Development, която се занимава с управление и развитие на недвижими имоти, включително търговски центрове, офис сгради и жилищни комплекси. Идеята е край Атина да бъде построен най-мащабния "интелигентен" град в Европа - Елиникон.

Въпреки десетилетието от неуспехи и забавяния, признаците за напредък в последно време са няколко. Скоро там ще бъде издигнат първият небостъргач в Гърция - Marina Tower, а жилищните комплекси от стоманена конструкция също започват да се оформят.

Главният изпълнителен директор на Lamda Одисеас Атанасиу признава, че първоначално е бил скептичен към цялата идея, но подчертава потенциала ѝ да се превърне в един метрополис с открити пространство, устойчива енергия и зеленина.

Проектът "Елиникон" се строи само на 20 минути от Атина. Обещанията са той да промени както бреговата линия в района, така и да даде тласък за икономиката на страната. Разработчиците прогнозират, че изграждането на "умния" град ще добави 2,5 процентни пункта към брутния вътрешен продукт на Гърция. Отделно, ще създаде до 80 хил. нови работни места и ще генерира данъчни приходи за повече от 10 млрд. евро. Това обаче ще се случва с времето, тъй като окончателното му завършване е планирано до 2037 г.

Очакванията са Елиникон да привлече и допълнително 1 млн. туристи всяка година. Във все още неизградения "умен" град обаче вече се продават обекти - общо 243 са обявени за продажба в квартала "Малката Атина". От тях 140 вече са заявени.

Снимка: theellinikon.com.gr

Апартаментите в Marina Tower, вилите и апартаментите на брега на морето бяха разпродадени първи, а компанията Lamda обяви по-рано този месец, че приходите от продажбата на имоти възлизат на 641 милиона евро към миналия март. По-голямата част от купувачите са били гръцки граждани и се очаква градът да приеме до 20 хил. души, които да живеят в около 10 хил. жилища през следващите 13 години.

В града ще бъдат изградени освен жилища, още паркове, училища, офиси, магазини и други основни удобства, които да се намират на сравнително кратко разстояние.

Едно от нещата, които правят градът "умен", е, че той ще бъде оборудван с усъвършенстван софтуер за наблюдение на отпадъците, водата и енергийните услуги.

Така наречените "умни" градове (smart cities) се основават на концепция, която включва интегрирането на различни технологии и данни, чрез които да се подобрява устойчивостта и качеството на градския живот. Такъв тип градове използват информационни и комуникационни технологии за оптимизиране на инфраструктура, услуги и ресурси.

По света има различни примери за градове, които се опитват да използват тази концепция, включително в Сингапур, Сеул и Дубай, където има множество такива инициативи - като "smart" събиране на боклука, "интелигентно" улично осветление и управление на услугите за транспорт.

greenery

Как започва всичко?

Процесът на изграждането на Елиникон не е гладък. Парцелът, който Lamda закупува през 2014 г., е някогашно летище. Мястото е изоставено, в едната част има стари самолети, а в другата живеят бежанци и мигранти без документи. Плажната ивица там също е занемарена от сгради на стари нощни заведения и остарели спортни съоръжения.

Забавянето на процеса на издаване на разрешителни допълнително забави нещата, а фактът, че Гърция на практика беше във финансова криза, когато проектът беше предложен, направи още по-невероятно факта, че той все пак пристъпи към етап на реализация.

"Заради кризата строителният сектор в Гърция беше в най-ниската си точка от десет години насам. Хората бяха напуснали страната, а строителните компании не бяха толкова стабилни, колкото преди. Увеличените разходи за строителство поради енергийната криза след войната в Украйна допринесоха за тази ситуация", обяснява директорът на Lamda Одисеас Атанасиу.

Въпреки че някои от тези предизвикателства отшумяват, Lamda все още се сблъсква с недостиг на работна ръка. Около 7000 работници ще бъдат необходими, когато през следващата година започне строителството около изграждането на търговския център Елиникон. В момента Lamda разполага с около 2000 работници и е в напреднали преговори с други компании за привличане на строителни работници от други държави.

До края на лятото от брега ще се виждат седем нови жилищни сгради, заедно със строежа на Marina Tower. До края на годината небостъргачът ще достигне 100 метра, а броят на жилищните сгради на брега на морето ще е общо 15. До 2025 г. трябва да бъде открит и спортен център с футболни игрища, тенис кортове и плувни басейни.

"До Коледа на 2026 г. искаме жителите да живеят в къщите си", казва Атанасиу.

Очакванията са Елиникон да бъде печеливша инвестиция от тук нататък предвид влиянието, което проектът може да окаже на икономиката и туризма на Гърция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024