Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар Снимка: © Getty Images

Все още действащият премиер на Нидерландия Марк Рюте получи подкрепата на Турция да бъде избран за следващия генерален секретар на НАТО, а в замяна Анкара ще разчита на подкрепа в отношенията между ЕС и Турция.

Решението на Турция идва след среща между Рюте и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 26 април в Истанбул и е смятано за важно послание, тъй като именно Унгария и Турция бяха двете държави, които най-дълго се противопоставяха на разширяването на НАТО, като не допускаха Швеция във военния съюз.

За разлика от Унгария, която вече даде да се разбере, че е против кандидатурата на сочения за фаворит за поста Рюте, Турция подчертава, че "решението е свързано с намеренията на страната да поддържа силното лидерство в рамките на алианса".

То е било взето след поредица от дипломатически консултации в самия съюз и за него вече са били уведомени дипломатите от отделните държави-членки на НАТО в Брюксел, посочват още турските власти.

Сегашният главен секретар на НАТО - норвежецът Йенс Столтенберг - вече няколко пъти удължи мандата си, най-вече заради продължаващата война на Русия в Украйна. След 10 години на поста обаче се очаква той да се раздели окончателно с него през октомври.

Очакванията са официалната номинация на Рюте да бъде обявена до края на април - преди европейските избори през юни, но и преди 75-ата годишна среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

За да бъде избран на поста, Рюте ще трябва да получи подкрепата на всички 32 държави членки на Алианса. След това и правителството на САЩ проверява кандидатите, преди да бъде направен окончателният избор.

За основен конкурент на нидерландския премиер в НАТО е смятан румънският президент Клаус Йоханис, който официално обяви, че се включва в битката през март, но шансовете му за подкрепа са незначителни.

Зад кандидатурата на Рюте вече застанаха САЩ, Великобритания, Германия и Франция, като според неофициална информация заедно с Турция той вече има подкрепата на 29 страни членки.

Против освен Унгария, остават още Румъния, която подкрепя собствения си кандидат, и Словакия. Очакванията обаче са след решението на Турция единствените противници да останат Будапеща и Братислава, като унгарската страна едва ли ще отстъпи от вече заявената си твърда позиция.

Основното предизвикателство и пред новия главен секретар ще бъде бъде балансьор между страните членки, така че подкрепата за Украйна в борбата ѝ с Русия да продължи, в същото време да не се стига до пряка намеса на съюза във военните действия.

По време на изненадващо посещение в Киев в понеделник Столтенберг призна, че държавите от НАТО са се провалили в навременната доставка на обещаната помощ за Украйна, но че натам вече пътуват още оръжия и боеприпаси, включително ракети за зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024