Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев да наложи вето върху последните промени в Закона за хазарта, с които освен забрана за рекламата на хазартните игри беше приет и 15% таван на търговската надценка за хляба. Такова е искането на Сдружението за модерна търговия, което обединява по-голямата част от хипермаркетите за хранителни стоки в страната.

Новата регулация предвижда да бъде удължен до края на 2024 г. срокът за нулева ДДС ставка за хляба и брашното, а едновременно с това да се въведе таван от 15% върху надценката на продажната цена на три вида хляб - бял, типов и "Добруджа". Промяната беше наложена изненадващо в последния работен ден на 49-ото Народно събрание по предложение на зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Според сдружението тази промяна ще "доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител".

„Поправките в ЗДДС бяха приети в рамките на няколко часа, без мотиви, без икономически анализ и предварителна оценка на въздействието, както и без обществено обсъждане със заинтересованите страни и с компетентните държавни органи. Това е в пълно противоречие с принципите на правовата държава и представлява абсолютен произвол от страна на законодателната власт", се казва в тяхната позицията.

Представителите на Сдружението за модерна търговия посочват, че всяка намеса на държавата в определянето на максимална надценка за търговците може да повлияе негативно и да ограничи свободната икономика. Те призовават президента да наложи вето на приетите изменения.

Малко по-рано през деня държавният глава каза пред журналисти, че все още не е решил дали ще подпише указ за обнародване на промените в Закона за хазарта. Той очаква да вземе това решение скоро, след като получи доклад от своите експерти.

Промените в частта с хазартните игри предвиждат забрана на тяхната реклама по телевизии, радиостанции, вестници и онлайн медии, както и вкарването на ограничения за местата, в които може да се разкриват игрални зали и казина, или да се приемат залози.

Президентът Румен Радев Радев още не е решил дали ще наложи вето на промените в Закона за хазарта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите за опита за убийство може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024