Кораб, натоварен с близо 3500 коли, се запали насред Северно море Снимка: © Getty Images

Голям товарен кораб, натоварен с хиляди автомобили, гори вече три дни край бреговете на Нидерландия, а причината за това все още е неясна.

656-метровият плавателен съд Fremantle Highway е превозвал около 3000 коли, сред които и няколко електрически, от Германия до Сингапур. Във вторник малко преди полунощ обаче на борда му внезапно избухва пожар. Екипажът започва да се евакуира, като членовете му са скочили от палубата в опит да избегнат пламъците. Някои от тях са получили счупвания, изгаряния и проблеми с дишането и са били откарани в болница, но един от служителите е загинал.

Причината за пожара все още не е известна. Не е ясно и как точно е настъпила смъртта на члена на екипажа.

Пожарникарите обаче все още се опитват да потушат пламъците, бушуващи насред Северно море. Бреговата охрана обясни, че в момента се опитва да предотврати плавателния съд да потъне, тъй като той се намира в близост до важно местообитание за мигриращи птици

"В момента на мястото на инцидента има много плавателни съдове, които следят ситуацията и гледат как да овладеят пожара. Но всичко зависи от времето и щетите по плавателния съд. Така че в момента работим, за да видим как можем да се уверим, че ... ще се случи най-малко лошата ситуация", заяви говорителят на бреговата охрана Леа Верстеег.

Пожарът е близо и до популярна туристическа дестинация - островите във Ваденско море - район, включен в списъка на световното наследство, описан от ЮНЕСКО като "най-голямата непрекъсната система от приливни пясъчни и кални равнини в света".

Според неназован говорител на K Line - компанията, която управлява товарния кораб, на плавателния съд е имало 3783 превозни средства, включително 498 електрически автомобила.

Инцидентът породи опасения, че морската индустрия не е подготвена за превозването на електрически автомобили по море.

Представители на морските власти и застрахователи обръщат внимание на опасността електрическите автомобили да се транспортират с кораби, тъй като повечето от тези коли се захранват от литиево-йонни батерии, които съдържат силно запалими материали. Често превозните средства са разположени едно до друго в тесни пространства, което повишава риска от евентуален пожар и засилва опасенията за безопасността.

"По този въпрос вече се води цял дебат, но с този пореден инцидент става ясно, че може би трябва да ускорим процеса, особено когато се има предвид, че броят на този вид автомобили само ще нараства", казва Натан Хаберс, говорител на холандска мореплавателска асоциация.

През 2022 г. са регистрирани 209 пожара, избухнали на кораб - най-големият брой от десетилетие насам и със 17% повече, отколкото през 2021 г. От тях 13 са възникнали на плавателни съдове за превоз на автомобили.

Само преди година друг подобен кораб изгоря в средата на Атлантическия окена - а на борда му имаше хиляди "Порше"-та и "Бентли"-та. Пожарът там горя цели три седмици преди съдът да потъне. Според експерти подобни инциденти представляват риск за околната среда, включително и за морските видове в океаните и моретата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024