Истинската Марта от Baby Reindeer проговаря Снимка: © Netflix / PiersMorganUncensored

По-малко от месец след премиерата на сериала "Baby Reindeer" на Netflix, жената, за която се твърди, че е първообраз на психопатичната преследвачка Марта, проговори в интервю за Пиърс Морган.

Истинското име на жената е Фиона Харви - бивша адвокатка от Шотландия. Тя не отрича, че се познава с комика Ричард Гад (създателн на сериала), който разказва как е станал жертва на тотален психически тормоз от нейна страна в продължение на години.

Самоличността на Харви беше разкрита от фенове на сериала, които успяват да я идентифицират по ключови фрази в публичните ѝ съобщения до Гад. "Baby Reindeer" започва с изрично уточнение, че историята в сериала е съвсем действителен случай.

Харви е 58-годишна шотландка, която и преди е била обвинявана в преследване. Нейната версия е, че сега Гад е „обсебен“ от нея.

Жената гостува в YouTube-шоуто на Пиърс Морган "Piers Morgan Uncensored" в четвъртък и сподели, че е била принудена да говори публично след премиерата на сериала на 11 април.

Тя се оплаква, че е станала обект на преследване и заплахи от непознати хора, които са я издирили онлайн след "Baby Reindeer".

Харви твърди, че не е гледала нито един епизод от Baby Reindeer, нарича сериала „нецензуран“, „ужасяващ“ и „женомразки“ - най-вече заради описанието на героинята ѝ Марта, изиграна от актрисата Джесика Гънинг.

В интервюто с Пиърс Морган Харви сподели допълнителни подробности за предполагаемата си връзка с Гад. За първи път тя разкри самоличността си в изява за шотландската медия Daily Record. Но по-ранната ѝ версия, че се е срещала комика само „два или три пъти“, по време на интервюто порасна до „пет, шест пъти”.

Пиърс Морган провокира Харви да отговори дали действително е изпращала около 41 000 имейла, 350 гласови съобщения, 106 писма и редица туитове, както се разказва в сериала.

Тя признава, че е изпратила „шепа“ имейли с „шеговити закачки“, едно писмо и няколко туита, които все още се виждат публично. Едно писмо от 1 септември 2014 г. гласи: „Получи ли мейлите ми или ги изпращам на грешен адрес?“

Харви отрича и да е оставяла гласова поща на Гад: „Знам, че той няма 350 гласови съобщения от мен. Освен ако не ме е записвал в "Хаули Армс". Не съм му се обаждала“.

Тогава Морган пита: „Предизвиквате ли го да разкрие доказателствата си?“

„Не, бих го предизвикала да ме остави на мира“, отговоря Харви.

Странен детайл, който напомня за Марта в "Baby Reindeer", e признанието ѝ, че е използвала „между четири и шест“ различни имейл акаунта и четири телефона. Пиърс Морган обръща внимание, че това е необичайно поведение, но Фиона Харви твърди, че желанието ѝ било да води отделна комуникация с отделни групи познати хора.

Епизодът, който тя отрича като напълно неверен, е изобразяването на Марта в ареста и на подсъдимата скамейка. Фиона Харви твърди, че е с чисто криминално минало и няма осъдителни присъди. Британските медии обаче съобщават, че случаят с Ричард Гад не е единственият сигнал до полицията срещу Харви. Нейна бивша работодателка се е оплакала на разследващите заради непристойно поведение на адвокатката, което е стигнало до заплахи срещу семейството на жената.

Харви казва, че за разлика от това, което е изобразено в Baby Reindeer, истинският Гад не ѝ е предложил чаша чай по време на първата им среща.

„Никой не получава нищо безплатно от "Хаули Армс“, коментира тя.

Предполага се, че двамата са се засекли в местно заведение, като, според Харви, Гад е бил този, който се е намесил в неин разговор, който тя е водела с друг човек.

„Изглежда, че той беше обсебен от мен от този момент нататък. Никога не трябваше да влизам в този бар.“

Харви обаче признава, че е успяла да се припознае в Марта. Но не заради преследването, а заради заглавието на сериала на Netflix.

Тя, подобно на Марта, е имала играчка елен, когато е била дете - препратка към заглавието baby reindeer - бебе елен от английски език.

По нататък Морган моли Харви да минат през редица други подробности от сериала. Тя казва, че е ходила само на едно от комедийните представления на Гад и че никога не му се е подигравала. Харви отрича и да се е свързвала и с родителите на Гад - ве случки представени в продукцията на Netflix. Твърди, че не се е "размотавала" пред дома му, отхвърля и версията, че е нападала приятелката му:

„Не мисля, че е имал приятелка; Мисля, че е хомосексуален. Но не, никога не съм бил в дома му, нито съм нападала някоя приятелка или нещо подобно."

За разлика от героинята Марта в сериала, Харви твърди, че тя никога не е насилвала сексуално Гад, камо ли да е влизала в затвора, след като се е признала за виновна за тормоз.

Гад преди това е казва, че развитията на сюжета в Baby Reindeer не претендират за пълна достоверност. Някои детайли са „леко променени, за да създадат драматични кулминации“, коментира той пред The Guardian. „Той обаче е емоционално достоверен: бях жестоко преследван и малтретиран. Но искахме преживяното да съществува в сферата на изкуството, както и да защитим хората, на които се основават образите.”

Сега Харви заявява, че Netflix и Гад „лъжат“ в представянето си на сериала.

„Те го обявиха за истинска история, а не е", казва тя, преди да се обърне към създателя на сериала: „Остави ме на мира, моля. Гледай си живота. Намери си подходяща работа. Ужасена съм от това, което направи."

Харви също коментира, че планира да предприеме съдебни действия.

В друг момент от интервюто Морган пита Харви дали някога е била влюбена в Гад.

„Пиърс, това сериозен въпрос ли е? Не.", гласи отговорът ѝ.

На свой ред тя обвинява Гад, че е направил опит да спи с нея. В сериала е показана сходна сцена, но като нарочно предизвикателство от страна на главния герой към Марта, за да я накара се самоуличи в сексуално преследване и разследването срещу нея да приключи успешно.

"Мисля, че го отблъснах силно. Не харесвам малки момчета без работа", заявява Харви пред Пиърс Морган.

Харви обаче признава на Морган още, че невинаги е напълно искрена - „Изричам безобидни лъжи, ако е абсолютно наложително ".

Тя казва и че „евентуално“ ще се подложи на тест с детектор на лъжата.

В последните моменти от интервюто Морган кара Харви да се обърне към камерата, където тя заключва: „Трябва вие да решите (кой е лъжецът), но моят ум казва, че той лъже.“

След премиерата на хитовия сериал Гад помоли зрителите да спрат да търсят реалните хора зад неговите герои. Пред Vanity Fair той сподели, че травмата от преживяването му остава: „Когато става въпрос за преследване, никога не можеш да избягаш наистина".

Baby Reindeer: Сериалът на ръба между хумора и ужаса, който и Стивън Кинг харесва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024