Израел нареди евакуация на 100 000 души от Рафах Снимка: © Getty Images

Израелската армия нареди евакуацията на близо 100 000 души от град Рафах в ивицата Газа до границата с Египет заради предстояща офанзива срещу бойци на "Хамас".

Евакуацията засяга жителите на източните райони на Рафах, които са призовани да се преместят към близка "хуманитарна зона" в Ал Мауаси.

Израелските военни използват постери, брошури, телефонни обаждания и смс-и, както и предавания по телевизиите, за да предупредят цивилното население да се изтегли.

Палестинските здравни служби твърдят, че над 20 души са загинали в нощта преди евакуацията заради израелски удари по града.

В брошурите, които се разпръскват над Рафах, се казва, че Израелските въоръжени сили се готвят за операция с употреба на сила срещу бойци на "Хамас" в района.

Местните хора са предупреждавани, че ако останат в зоната на бойните действия, излагат себе си и членовете на семейството си на риск.

В друга брошура се описва подробно как бежанският лагер Ал Мауаси се разширява като "хуманитарна зона", в която цивилните могат да се пренесат. Газа остава "опасна бойна зона", според израелската армия.

Ал Мауаси е селище в южната част на Газа близо до морето, като се простира на 14 км дължина по брега. Въпреки че е представян за безопасна зона, той също стана обект на бомбардировки през януари, когато 14 души бяха убити.

Говорител на "Хамас" е цитиран от Reuters да казва, че заповедта за евакуация на Рафах е "опасна ескалация" и ще има "последствия", без да дава други подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024
Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024