Израел установи контрол над границата на Газа при Рафах (Обновена) Снимка: © Getty Images

Израел нанесе нощни въздушни удари по град Рафах в ивицата Газа, въпреки съобщенията, че обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" е приела споразумение за прекратяване на огъня.

Междувременно официален представител на Израелските сили за отбрана заяви, че армията е установила "оперативен контрол над контролно-пропускателния пункт Рафах откъм Газа". Разузнаването на страната твърди, че въпросният пропускателен пункт се използва от терористите.

В понеделник израелската армия нареди евакуацията на близо 100 000 души от Рафах заради предстоящата офанзива срещу бойците от "Хамас". Военните използваха постери, брошури, телефонни обаждания и смс-и, както и предавания по телевизиите, за да предупредят цивилното население да се изтегли.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че условията, с които екстремистската групировка се е съгласила, "далеч не отговарят на исканията на неговото правителство".

Според публикация в "Хаарец" вариантът на "Хамас" не включва незабавно искане за постоянно прекратяване на огъня и променя други елементи от египетското предложение за споразумение, като например изискването за освобождаване на 33 заложници през първата фаза.

Съобщава се още, че на Израел се отнема правото на вето върху това кои палестински затворници ще бъдат освободени в замяна.

Нетаняху добави, че все пак ще изпрати делегация за бъдещи преговори в Кайро чрез посредници от Египет и Катар.

Правителството на Катар също ще изпрати екип в Кайро, в който ще участва и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, предаде "The Guardian".

Междувременно военният кабинет заяви, че ще продължи операцията в Рафах, за да "окаже военен натиск върху "Хамас" с цел да се постигне напредък в освобождаването на заложниците".

В понеделник официални представители на САЩ изразиха загриженост относно ударите по Рафах, но се въздържаха да ги определят като голяма военна операция.

Тел Авив смята, че в Рафах се намират значителен брой бойци на "Хамас", както и десетки заложници.

На 7 октомври "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. Това е най-смъртоносният ден в историята на Израел. Има данни и доказателства за зверства срещу евреи по време на атаката. В отговор правителството на Нетаняху започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистската групировка, че използва цивилни граждани като жив щит.


Израел нареди евакуация на 100 000 души от Рафах


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024