Конфликтът Доган-Делян се прехвърли върху бизнеса на Румен Гайтански

Пет години скандали след скандали, серия от съдебни битки и един гигантски заем за 150 млн. лв. от държавната Банка за развитие - нито една от осветените съмнителни схеми не беше достатъчна да сложи край на захранването на бизнеси около Румен Гайтански - Вълка с публични средства.

Конфликтът между Делян Пеевски и Ахмед Доган обаче може да се окаже повратната точка.

Не защото правителството и съдебната система най-после са се събудили от будна кома – а защото Пеевски прави (успешни) опити да удари по финансовите потоци към Сараите. "Доскоро Пеевски финансираше Доган, сега може да го замести Вълка", каза преди три седмици журналистът Илхан Андай от близкия до Делян Пеевски "Родопи 24" пред Нова телевизия.

Сигналът, че вятърът на промяната по отношение на Румен Гайтански е задухал, дойде от изненадващата новина за прекратената 15-годишна концесия на неговото дружество "Био Майнинг" с Югозападното държавно предприятие (ЮДП).

Става дума за договора, заради който се появи прословутата резиденция на бизнесмена - хотелски комплекс в Държавно ловно стопанство "Искър".

Прекратяването на концесията е едностранно, "поради вина на изпълнителя", и по-конкретно - неизпълнени задължения на фирмата.

Първоначално договорът е бил сключен за "дейности по запазване и разнообразяване на дивечовия генофонд, неговото развитие и обогатяване, за съхранение на българската гора, горската фауна, за запазване на природната среда и екологичното равновесие".

Новината идва след дългогодишно "ослушване" от страна на ресорното Министерство на земеделието, което твърдеше, че всичко зависи само от ЮДП, което управлява горските стопанства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София град и Софийска.

Първите сигнали за сериозни злоупотреби от страна на "Био Майнинг" с идеята и обществения интерес на концесията дойдоха през лятото на 2020 г., когато се оказа, че Гайтански строи хотелски комплекс в Държавно ловно стопанство "Искър" в нарушение на закона.

Директорът на ловното стопанство беше уволнен още на следващия ден, но битката срещу незаконния строеж и опитите за събарянето им отнеха почти 4 години. Абсурдът е, че сградата все още си стои на мястото заради последните юридически финтове на дружеството-собственик.

Самото държавно горско стопанство действаше в тандем с компанията "Био Майнинг" при част от обжалванията пред ВАС срещу заповедите на Столична община за събаряне на имота.

Едно от оправданията беше, че незаконният хотел бил предназначен да покрие обещано парично дарение в размер на 15 милиона лева от притежателя на концесията.

В друг от "епизодите" от сагата с бутането на хотела се оказа, че багерите нямат право да влязат до обекта, защото щели да притеснят бременните кошути в района.

Затова и изглежда странно, че едва сега Югозападното държавно предприятие реши да прекрати договора заради неизпълнени ангажименти.

Съвпадението с по-мащабните политически сътресения около Румен Гайтански не може да не направи впечатление.

"Доскоро се смяташе, че Делян Пеевски издържа Ахмед Доган. На него му трябва заместител и на хоризонта винаги има един, който е с прозвище на хищник, и който е готов да застане до Доган и да го допингира за всички процеси. Това е Вълка", каза наскоро пред Нова ТВ журналистът Илхан Андай от "Родопи 24", който в последните месеци е неофициален говорител на съпредседателя на ДПС.

Гайтански и Доган имаха кратко официално съдружие в компания на име "Уотър-Витал", но неофициалните им отношения са много по-стари и близки.

67-годишният бизнесмен е свързван с наследството на убития през 2005 г. Георги Илиев, съосновател на групировката ВИС. Един от по-разпознаваемите е старата къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина. С години комплексът е недостъпен и се руши зад огради в центъра на София.

Още по времето на Стефан Софиянски Гайтански получава една от най-важните общински концесии в София - сметосъбирането. Договорът на неговата "Волф" със Столична община беше атакуван от Бойко Борисов след избирането му за кмет през 2005 и след скандали и кризи с боклука беше прекратен през 2009.

Изненадващо през лятото на 2019 г. общинската "Чистота Искър" отново вкара фирма, близка до Гайтански, в схемата със сметосъбирането през договор за наем на техника в почистването на "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин".

Ефектът беше сходен - медиен скандал, публично признание на проблема от Йорданка Фандъкова, уволнение на най-ниското възможно ниво в администрацията и... нищо повече. През януари 2020 г. Столична община възложи на "Зауба" и консорциума "Грийн Партнърс БКС" договори за чистенето на осем столични района.

"Зауба" е собственост на Румен Гайтански през "Волф". Формално той не присъства в управлението на "Грийн Партнърс", но 80% от дружеството принадлежат на Здравко Андреев, който е член председател на СД на "Зауба" и на "Био Майнинг".

Акционер с 14% в "Грийн партнърс" е известният кардиолог Генчо Начев, бивш директор на болница "Св. Екатерина". Начев беше свързан с Гайтански индиректно и през собствеността на компания, която беше получила концесията на Летище Горна Оряховица през 2016.

Най-сериозният скандал, който вече пет години остава без последствия, е свързан с гигантския заем от почти 150 милиона лева от Българската банка за развитие към "Роудуей Кънстракшън".

В края на 2018 г. току-що създаденото дружество решава да поиска кредита от ББР, за да купи "Пътстройинженеринг" от "Био Майнинг" на Гайтански - без предварителна дейност и без имоти за обезпечение.

Още тогава "Капитал" твърдят, че "Роудуей Кънстракшън" също е свързана непряко с бизнесмена. Призивите за оставка на директора на ББР Стоян Мавродиев остават без отговор до 2020 г., когато той е уволнен заради друг спорен заем към фирма за изкупуване на лоши банкови кредити.

Това беше и причината за битката за смяна на управлението и надзора на банката след идването на служебния кабинет на Стефан Янев на власт, когато Кирил Петков беше принципал на ББР като министър на икономиката.

Резултатът - към лятото на 2024 г. кредитът на "Роудуей" вече е необслужван, а никой не иска да купи придобития от него актив "Пътстройинженеринг" дори на цена от 8.9 милиона лева. Прокуратурата разследваше сделката, която е в явна обществена щета, но през 2023 г. прекрати производството.

Сагата явно ще има продължение, което много зависи от посоката на конфликта Доган-Делян - на фона на престорената безпомощност на независимата съдебна власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Кейт Мидълтън е приключила курса химиотерапия

Към момента не може да се каже дали тя е излекувана напълно от болестта

20:17 - 09.09.2024
Политика

Урсула фон дер Лайен предпочете Екатерина Захариева за български еврокомисар

Тя най-вероятно ще получи ресор "Управление на кризи и хуманитарна помощ" в ЕК

19:20 - 09.09.2024
Важно днес

Корнелия Нинова вече не е лидер на БСП, реши окончателно съдът

До избора на нов председател Атанас Зафиров остава начело на партията

18:10 - 09.09.2024
Важно днес

Държавата обмисля да поеме управлението на буферните паркинги по границата

Работна група ще търси решение за безумията по границите

16:45 - 09.09.2024
Технологии

Apple oбеща "нова ера" с последния iPhone 16

Какво предлага последният модел на iPhone, създаден за генеративен AI

14:23 - 09.09.2024
Технологии

За първи път в България ще има магистърска програма за космически технологии

Програмата „Космическо инженерство и технологии“ е разработена съвместно с екипа на “ЕндуроСат“

13:51 - 09.09.2024