"Лукойл" поставя условия на правителството, за да започне да си плаща данъците в България Снимка: © Screenshot

От 1 януари 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спира да изнася печалбата си и ще прехвърли цялата си икономическа дейност и производство в България. Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев след срещата на правителството с директорите на двете подразделения на компанията. Компанията обаче ще изпълни това под условие - при това не едно.

"С ръководството на "Лукойл" постигнахме договореност от 1 януари 2023 година да прехвърлят цялата си икономическа дейност в България - цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България. А не както беше досега да прехвърлят печалбата си към дружествата си в Холандия и Швейцария", обясни Алексиев.

Това обаче ще може да се случи в действителност само при изпълнението на три условия:

  • да се запази разликата в цените между петрола от различни сортове в полза на Урал, като така руският нефт ще остане по-евтин от този на европейския пазар
  • заводът в Бургас да продължи да работи при максимално натоварване с руски нефт.
  • да няма ограничения за износа на продуктите, произведени в бургарската рафинения от руския петрол.

За да се осъществи последната цел, служебният кабинет ще трябва да отмени постановлението на правителството на Кирил Петков, което забранява износа на горива, произведени в рафинерията.

  • "Лукойл Нефтохим" е една от малкото руски компании, която успя да избегне санкциите на ЕС, наложени след началото на войната в Украйна.
  • Нейният основател и дългогодишен шеф Вагит Алекперов обаче е едно от имената в списъка на ЕС със санкционирани руски граждани.
  • Компанията твърди, че е против войната и е регистрирана като холдинг в Нидерландия и Швейцария. Тя обаче е основен вносител на приходи в руския бюджет, чрез който се финансира войната на Путин в Украйна.

"Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме", заплаши Илшат Шарафутдинов, председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“

Според министъра на транспорта тази година се очакват близо 100 млн. лв. приходи в бюджета от облагане на печалбата на "Лукойл", но догодина те ще достигнат до 700 млн. лв. и ще могат да бъдат използване за "компенсиране на уязвимите групи в България".

  • Това обаче е под въпрос, тъй като, цялата договорка зависи от добрата воля на "Лукойл", която се съгласява да не изнася печалбата си само под конкретни условия. Отделен е въпросът дали те ще бъдат изпълнени.
  • Не е ясно и как точно ще бъдат компенсиране уязвимите домакинства, след като стана ясно, че Народното събрание няма да приема нов бюджет, а ще гласува удължаването на предишния.

"Това е един резултат от нашия активен диалог - от общите усилия, които предприехме заедно. Това е справедливо. След като тази рафинерия е в България, тя е един вид българска. В нея работят 1300 човека", изтъкна транспортният министър.

По думите му в решението "няма нищо политическо", а аргументите за взимането му са "чисто икономически".

"Лукойл" беше критикувана за това, че българското правителство успя да издейства изключение от ембаргото на ЕС за руския нефт, но рафинерията остави високи цените на петрола, като същевременно изнася по-голямата си част от печалбата в чужбина.

Предстои решението да бъде формализирано и от руска страна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024