Маските на закрито отпадат от 1 април, носенето им в градския транспорт е силно препоръчително Снимка: © Getty Images

От 1 април ще отпадне задължителното изискване за носене на предпазни маски в обществени места на закрито като магазини, аптеки и др. Това е окончателното решение на Министерството на здравеопазването във връзка с края на извънредната епидемична обстановка.

Отпадат задължителните ограничения за броя на клиентите, които могат да посещават търговски обекти на закрито, както и за спазване на дистанция.

Няма да има забрана за свиждания в болниците и няма да се ограничава присъственото обучение във висшите учебни заведения.

Мерките, които ще бъдат продължени след 1 април, са свързани с финансирането на здравната система в условията на Covid-кризата, за да може НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия на лекарите и стоматолозите.

Доц. Ангел Кунчев призова гражданите да не пренебрегват досегашните мерки за прекъсване на заразата дори след отпадането им като задължения.

Кунчев посочи, че е силно препоръчително хората да продължават да спазват дистанция, да носят маски в градския транспорт или лечебните заведения, при струпване на много хора на едно място или в присъствието на възрастни или хронично болни хора.

Остава препоръчително използването на дезинфектанти в обекти без чиста вода и сапун. Кунчев напомни и че редовното миене на ръцете продължава да е част от поддържането на добра лична хигиена и "няма нужда да се казва отново от медицинска гледна точка".

Ваксинационната кампания ще продължи и след края на извънредното положение, като е възможно да се формират мобилни екипи, ако това се наложи.

Към 30 март 2022 г. официалната статистика показва 36 498 починали след заболяване от коронавирусна инфекция в България. Почти 95% от тях са хора, които не са били ваксинирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024