Мъжете диагностицирани с депресии са по-малко от жените, въпреки че самоубийствата при тях са по-често срещани. Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават? На този въпрос търси отговор изданието "Шпигел", което прави много подробно проучване по темата, като разговаря с различни експерти.

Оказва се, че депресията при мъжете се проявява по различен начин, нейните симптоми често са по-други от тези, които масово се смятат за типични. Ето защо експертите, с които разговорят журналистите от изданието, апелират към това да се обърне повече внимание на диагностичните критерии и възможностите за лечение, съобразени с мъжете.

"Традиционните мъжествени модели за подражание затрудняват мъжете да получат помощ при кризи“, казва Йоханес Венен, психотерапевт от Рендсбург.

Липата на положитлени емоции, вътрешното безпокойство, нарушенията на съня, лошото настроение – всичко това може да са признаци на депресия, казва Венен.

Мъжката депресия обаче има и втора страна: „Забелязвам в практиката си, че депресията при мъжете се проявява повече чрез раздразнително, понякога враждебно настроение и по-малко чрез депресия“, казва Венен. Поведенческите ексцесии също могат да бъдат индикация:

"Когато мъжете пушат повече от обикновено, пият алкохол или говорят за фитнес или сексуални ексцесии, винаги мисля за депресия."

Дълго време не се обръща внимание на типичните прояви на развиваща се депресия при мъжете. Рисково шофиране, нощи на интоксикация - това се смята за особено мъжествено, а всъщност е ранен предупредителен знак за психично заболяване.

Дори физическата болка може да показва страдаща душа. На много мъже им е по-лесно да говорят за физическа болка, отколкото за катрана в душата си.

Питър Кьолн ръководи медицински център в Бремерхафен, който обслужва главно мъжки компании: корабостроителници, полиция, офшорна вятърна енергия, строителство на самолети. „Мъжете идват при нас не защото ги боли душата, а защото не се чувстват добре физически: имат болки в раменете или гърба, оплакват се от киселини или раздразнен стомах, изпитват сърцебиене или виене на свят“, разказва Кьолн пред "Шпигел".

Въпреки че изпитват силно вътрешно напрежение, те често не осъзнават, че психологическите проблеми се изразяват във физическо страдание.
"Тогава трябва да зададете много хитри въпроси, за да разберете дали наистина става въпрос за разтегнато сухожилие или болката показва психическо претоварване и депресия. Понякога е достатъчен един прост въпрос: Как си иначе?“, казва Кьолн.

Мъжете често бъркат депресията си с лека умора. Вечер изпиват още една чаша вино, за да се отпуснат и още едно кафе сутрин, за да се събудят. Помагат си с аспирин или енергийна напитка. Това са наблюденията на Хелън Хайнеман, основател на Хамбургския институт за превенция на прегарянето.

„Когато вътрешният огън изгори и вместо жизнена енергия има само пепел, аз говоря за депресия“, казва Хайнеман.

Но какво кара мъжката душа да рухне? Добре известно е, че житейски събития и непредвидени ситуации могат да предизвикат психологическа криза.

Други причини са липсата на признание на работното място, безработица и пенсиониране, раздяла с партньор, самота - това са сред типичните причини за депресия при мъжете.

Дори и нуждата им от терапия да е голяма, препятствието, което мъжете трябва да преодолеят, за да потърсят помощ, е гигантско предизивкателство пред тях.

При просветените мъже също гърмят фрази като "Ако имаш нужда от помощ, значи си слаб", "Мога да се справя сам", или "Не искам да бъда разпъван на кръст от психари". Смята се, че мъжете, които силно се идентифицират с такива традиционни представи за мъжественост, са особено податливи на нетипични симптоми на депресия, както и че точно те е по-малко вероятно да потърсят помощ.

Ако мъжете имат свои "собствени" симптоми, различни от тези на жените, нуждаят ли се и от "мъжка" терапия? Науката казва "да".

Оказва се, че вече има и много терапевти, които са се специализирали в лечението на мъже.

"Работя с цифри, данни и факти, мъжете харесват това", казва доктор Венен.

Той предлага на пациентите си приложения, които могат да ползват и често, вместо да седят един срещу друг в терапевтичната стая, Веннен предпочита да извежда клиентите си мъже на разходка на чист въздух: "За много мъже е по-лесно, ако се раздвижат и се разходят в гората, след това да си поговорят." Природата също е важен ресурс.

Хелън Хайнеман от Института за превенция на прегарянето също смята, че мъжете по-лесно говорят за своя срам и болка, когато не присъстват жени.

Какъв е пътят на лечението?

По-голяма чувствителност към личните нужди е важна част от изцелението на душата. Йоханес Венен например препоръчва прости упражнения за медитация и микропочивки. "Те помагат на мъжете да се самоанализират сами себе си повече. Докато правят пауза, те отговарят на въпроса: Как се чувствам в момента?“

В семинарите на Хайнеман мъжете се учат да възвръщат силата си, като вършат повече от нещата, които наистина харесват.

"Мнозинството от хората разбират много бързо какво е добро за тях. Решаващата стъпка тогава е да интегрират тези дейности обратно в живота си. Не е задължително да е рисуване с акварел или йога", казва Хайнеман и добавя:

"Когато питам мъжете в часовете си за консултация за техния „мъжки час“, много от тях са креативни – един е запален по риболова, друг по „Междузвездни войни“, трети предпочита да работи в градината или просто да зяпа през прозореца. Ресурсите са налице. Мъжете просто трябва да ги активират."

За някои хора обаче не е достатъчно да пренастроят приоритетите в живота си, просто да се заемат с ново хоби или да активират отново старо.

Данните красноречиво показват, че при мъжете с депресии има проблем.

Процентът на самоубийствата рязко нараства сред тези на възраст между 60 и 70 години, което предполага, че по-възрастните мъже са още по-малко способни да говорят за своите слабости и проблеми. Но дори сред 15-годишните момчета процентът на самоубийствата е три пъти по-висок, отколкото сред момичетата. Това е показател, че младите хора и възрастните мъже изобщо не търсят помощ или я търсят твърде късно.

"Мъжете и младите мъже предпочитат да бъдат пристрастени към наркотик, отколкото към човек като терапевта, на когото поверяват вътрешния си живот", казва и Франк Дамаш, психоаналитик.

Според него в най-добрия случай мъжете говорят за burnout.

"Когато става въпрос за сериозни състояния като депресия или суицидни мисли, възрастните мъже предпочитат да говорят за прегаряне. За да стане ясно разликата – жените често идват и просто искат да говорят. При мъжете това почти никога не се случва."

Доктор Дамаш също смята, че мъжките психически състояния изискват по-различен подход. Според него мълчаливите терапевти са противопоказни за мъжете, защото първата задача е те да бъдат "отключени", което става с равностоен разговор.

Попитан за съвет, който би дал на партньори, приятели и роднини, които искат да насърчат мъжа около тях да потърси психотерапевтична подкрепа, д-р Франк Дамаш казва: "Хванете го за ръка и го придружете директно до консултацията. Не го оставяйте сам в нарастващата му изолация, а активно го измъквайте оттам."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024