Митрофанова обяви за "провокация" присъствието на украинския духовен водач в "Александър Невски" Снимка: © Screenshot

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова определи като "огромна провокация" присъствието на украинския духовен лидер Епифаний в храм-паметника "Свети Александър Невски", където стотици хора се сбогуват с патриах Неофит.

Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер (наименованието на Вселенската патриаршия - бел.ред.)“, каза Митрофанова от "Свети Александър Невски", цитирана от БГНЕС.

От думите ѝ стана ясно още, че патриархът на Русия "няма да може" да присъства на погребението на патриарх Неофит.

“Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха – митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук“, съобщи Митрофанова.

В петък оглавяващият временно църквата митрополит Йоан съобщи, че руската църква е била единствено уведомена с писмо за смъртта на Неофит.

“Патриарх Неофит беше истински свещеник! Голям приятел на Русия. Нашата църква скърби заедно с българите и българския народ“, заяви още руската посланичка у нас.

В посланието си за Богоявление на 6 януари покойният български патриах осъди руската агресия в Украйна.

"Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава в международно признатите ѝ териториални граници", се казва в патриаршеското благословение за Богоявленския водосвет и поръсване на бойните знамена.

Посланието продължава още с думите: "унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава".

Средноевропейският митрополит Антоний отговори задочно на Митрофанова:

"Няма нищо притеснително в присъствието на представител на Украинската православна църква на опелото. Той ще присъства молитвено, но няма да вземе участие в церемонията, тъй като Българската православна църква все още не е признала автокефалията на Украинската православна църква", заяви пред БНТ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024