Историческа сделка: Най-голямата издателска група в Европа ще пуска новините си в ChatGPT Снимка: © Getty Images

Издателската група Axel Springer, която притежава медии катo Politico, Bild, Business Insider и Die Welt, сключи безпрецедентна сделка с OpenAI за споделяне на новинарско съдържание в ChatGPT.

Потребителите на световноизвестния AI-чатбот вече ще получават обобщения от подбрани статии на медийните издания от групата в реално време - включително съдържание, което иначе може да се чете само от платени абонати на съответните сайтове.

Отговорите на ChatGPT на въпроси от потребителите ще съдържат и информация за източника и линкове към пълното съдържание на публикацията.

На свой ред - Axel Springer ще предостави достъп до своите архиви с медийно съдържание, за да може OpenAI да тренира с тях своите големи езикови модели като GPT4.

  • Според информация на Financial Times - издателят ще получава десетки милиони евро всяка година заради лиценза на OpenAI да ползва текстовете ѝ.
  • Това е първата медийна група, която сключва сделка с OpenAI с "изрично оценяване на ролята на издателите в приноса за развитието на продуктите" на технологичната компания.

Главният изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер определя сделката като "първа по рода си".

"Искаме да изследваме възможностите на журналистиката, подсилвана от AI - да пренесем качеството, обществената значимост и бизнес модела на журналистиката на ново ниво", казва той.

Брад Лайткап от OpenAI коментира, че сътрудничеството им с медиите на Axel Springer ще направи възможно предоставянето на нов начин за достъп до новини в реално време чрез AI-инструменти.

Споразумението между най-голямата издателска група в Европа и OpenAI се случва на фона на съпротивата от страна на други медийни асоциации, журналисти, писатели и експерти, срещу употребата на авторско съдържание за тренирането на изкуствен интелект като този на OpenAI.

CNBC напомня, че писатели като Джон Гришам и Джордж Р.Р. Мартин заведоха дело срещу компанията на Сам Алтман заради нарушаване на авторското им право.

Групата News Media Alliance, която обединява над 2200 издатели, също алармира, че новинарското съдържание е преобладаващата част от базите данни, с които AI-компаниите "захранват" своите езикови модели.

Оказва се, че обемът от данни от онлайн-медии е между 5 и 100 пъти по-голям от други видове текстови материали, публикувани в уеб пространството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024