Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната Снимка: © Getty Images

Руските сили са атакували град Вовчанск в североизточната част на Харковска област, като нападението открива нов фронт в агресивната ѝ война срещу Украйна, която продължава вече две години.

Киев засега съобщава, че отблъсква руското настъпление, но сраженията в пограничните райони на Харковска област продължават. Киев е изпратил още сили в района като подкрепление, съобщиха от министерството на отбраната.

Войските на Москва са опитали да пробият границата с Украйна с помощта на бронирани машини. Reuters цитира високопоставен украински военен служител, който твърди, че руските сили са навлезли на 1 км в украинската граница и се стремят да навлязат с поне още 10 км. Украинската армия се опитва да ги задържи.

Започнала е евакуация на цивилните граждани от град Вовчанск и околностите заради засиления руски обстрел. Кметът Игор Терехов заяви, че ракета С-300 е паднала в града и е повредила 26 сгради. Свидетели съобщават за бушуващи пожари в жилища, които изглежда са били жилищни.

Още в началото на войната през 2022 г. Москва се прицели към Харковска област, но Киев успя да прогони руските войски от там. Те обаче отново са в настъпление и бавно напредват в Донецка област на юг.

Какво означава нападението?

Опасенията за допълнителни военни действия на Кремъл в Харковска област нараснаха през март, когато руският президент Владимир Путин призова за създаването на буферна зона в рамките на украинската територия. Той иска тя да бъде обособена, за да се спрат все по-честите украински нападения срещу Болгород и други руски гранични райони.

Според анализатори нападението над Вовчанск може да постави началото именно на такъв опит за "буферна зона".

Атаката не е съвсем неочаквана. Преди седмици Украйна заяви, че има информация за хиляди руски войници, които биват разполагани по североизточната граница близо до Харковска и Сумска област.

Русия вероятно не може да превземе Харков, който е вторият по големина град в Украйна, пише Associated Press. Но военната ѝ тактика може да принуди украинското командване да изпрати повече войски в региона, оставяйки други райони по-уязвими за нападение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024