НС задължи финансовия министър да покрие дупка от 1 млрд. лв. в енергийния фонд Снимка: © Народно събрание

Финансовият министър да бъде задължен да покрие дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 1 млрд. лв. до 31 март, решиха депутатите след няколко часа дебати със с 159 гласа "за" .

Предложението е внесено от Бойко Борисов и Делян Добрев от ГЕРБ и Делян Пеевски и Станислав Анастасов от ДПС, но "за" него гласуваха още БСП, "Възраждане" и ИТН. В "опозиция" останаха само от ПП-ДБ. Твърдението на вносителите, артикулирано от Добрев, е, че финансовият министър в лицето на Асен Василев е "източил" над 4 млрд. лв. от Българския енергиен холдинг и Енергийния фонд чрез програмите за компенсиране на небитовите потребители. Затова сега се иска той да "възстанови" 1 млрд. лв., за да се покрие текущият дефицит във фонда.

Фондът беше създаден през 2015 г. и на него се разчита да финансира прехода от регулирани към свободни цени на тока за бита. По закон с натрупаните в него приходи от търговия с въглеродни емисии, и 5% от ежемесечните приходи от продадената електроенергия от ВЕИ производителите, се използват за покриване на разликите в цените между либерализирания пазар и все още фиксираната цена за битовите потребители.

По предложение на Жечо Станков от ГЕРБ-СДС стойността на дефицита, който трябва да бъде компенсиран, беше фиксирана на 1 млрд.лв. Станков е бивш заместник-министър на енергетиката от ГЕРБ, когато министър е Теменужка Петкова и се решава строежът на "Турски поток" през България, който струва 3 млрд. лв. на държавната компания "Булгартрансгаз" и практически обслужва геополитическите интереси на Русия. Станков е номинацията на Мария Габриел за министър на енергетиката в проектокабинета, представен от кандидатката за ротационен премиер пред президента - без да е съгласуван с ПП-ДБ.

Причината за "дупката" в енергийния фонд обаче няма общо с внушенията от ГЕРБ. Причината е, че борсовата цена на електроенергията е около два пъти по-ниска от разчетената, а вноските на производителите в него са процент от нея - 5 на сто. Освен това падат цените на въглеродните емисии заради свиването на производството на ток от въглища в европейски мащаб.

По време на дебатите Радослав Рибарски от ПП-ДБ обясни, че натрупването на средствата във фонда не е свързано с бюджета, а зависи от ценови решения на КЕВР. Той даде пример с "Топлофикация София", която продава своята електроенергия на цена от е 995 лв./МWh, а компенсацията, която получава за всеки мегаватчас, е 715 лв./MWh.

Депутатите от ПП-ДБ бяха и единствените, които гласуваха против предложението.

Решението е поредното, внесено от ГЕРБ в последните седмици, с което се залагат бюджетни разходи, които обаче не са разчетени в Закона за държавния бюджет за 2024 г. А той беше приет и с гласовете на депутатите от партията на Бойко Борисов.

Иска ли ГЕРБ да "да счупи бюджета" с разходи за 4 млрд. лева?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024