"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер Снимка: © Getty Images

"Сърбия и Русия имат общо бъдеще и ние трябва да го изградим. Ако Русия не беше оцеляла през всички изминали векове, Сърбия също нямаше да оцелее. Ако Русия внезапно загине, Сърбия също ще загине".

Тези няколко изречения от интервю, дадено само преди месец, принадлежат на Александър Вулин - бивш министър на отбраната и на вътрешните работи на Сърбия, бивш началник на разузнаването, един от най-близките хора на президента Александър Вучич и също така санкциониран от САЩ за сериозни злоупотреби.

Нищо казано или направено от него обаче не е пречка той отново да е част от сръбското правителство, чийто състав беше обявен официално във вторник, повече от 4 месеца след предсрочните изборите на 17 декември.

"Сърбите най-много подкрепят руския президент Владимир Путин, те харесват неговата смелост и упоритост и особено ценят факта, че той не изоставя традиционната ценностна система "Бог, народ, семейство," посочва Вулин в същото интервю за "Национальная оборона" в края на март.

Сега тези ценности той ще защитава не просто като министър, а като вицепремиер в правителството на Милош Вучевич.

През юли 2023 г. службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ обяви, че Вулин ще бъде санкциониран за участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение.

Тогава той подаде оставка като директор на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) и обвини САЩ и ЕС, че "искат главата му като условие да не наложат санкции на Сърбия".

Този пост Вулин зае пред 2022 г., а преди това беше министър на вътрешните работи и на отбраната.

Като вътрешен министър той посети Москва през август 2022 г. Нещо повече - потвърди отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна.

Пред руския външен министър Сергей Лавров Вулин заяви, че "Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия".

Междувременно той получи два ордена за заслуги от Кремъл, като единия му беше лично връчен от Владимир Путин, а само преди няколко дни беше на форум по сигурността в Санкт Петербург по покана лично от секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

Опозицията в лицето на "Движението на свободните граждани" определи номинацията на Вулин като знак, че Сърбия на практика няма да продължи по пътя си към членството в Европейския съюз с такъв вицепремиер в правителството си.

Номинацията му обаче не е изненадваща, тъй като изборът на нов премиер дойде лично от президента на страната Александър Вучич.

Милош Вучевич досега беше министър на отбраната в кабинета на Ана Бърнабич (която след изборите стана председател на сръбския парламент). За доверието, което му има Вучич, говори и фактът че бившият кмет на Нови Сад застана начело на управляващата вече 12 години Сръбска прогресивна партия (СПС), след като президентът се отказа от тази функция.

Самият Вучич видя в новото правителство голяма промяна. В телевизионно обръщение по обществената телевизия в понеделник той зааяви, че в нея новите лица са над 30%.

"Тях не сте ги виждали в нито едно правителство досега и това е невероятна промяна, като се има предвид, че говорим за правителство на последователността," каза Вучич.

Очаква се в сряда новият състав на кабинета да влезе за обсъждане в парламента, а крайният срок, в който членовете му трябва да положат клетва е 6 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024