От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения Снимка: © Getty Images

Разследването на "Биволъ" за предполагаемата фалшификация на документите на Кирил Петков за напускане на "Да запазим Корал" навлезе в нова фаза, в която съпредседателят на ПП обвини бившите си колеги от сдружението в компроматна кампания по "предварителен сценарий".

В неделя разследващият сайт "Биволъ" публикува статия, в която се твърди, че преди три години Кирил Петков е станал служебен министър на икономиката с фалшифицирани документи.

Той е напуснал ръководството на неправителствената организация "Да Запазим Корал", тъй като по закон няма право да съвместява министерския пост с място в управителни съвети.

Това се е случило с подадени документи, за които се твърди, че са съставени с фалшиво пълномощно на името на Лена Бориславова, за което председателят Атанас Русев не е давал съгласие. Сигналът за това идва от самия Русев, но чак през лятото на 2023 г. - две години след предполагаемото нарушение.

В управителния съвет на "Да запазим Корал" в различни периоди са членували и журналистите от "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Петков твърди в своя публикация във Facebook, че сигналът на Русев е "активиран" по предварителен сценарий точно в този момент и пита: "кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи?".

Съпредседателят на ПП твърди, че Русев има връзки с бизнесмена Румен Николов-Пашата - познат като един от основателите на силовата престъпна групировка от 90-те СИК.

Петков разбрал за тях през февруари 2022 г., когато като премиер дава на тогавашния главен прокурор Иван Гешев списък с 19 души, за които има доказателства за участие в корупционни и други престъпни схеми. Сред имената бяха и тези на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"В списъка е и Румен Николов-Пашата - една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов. В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев... ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък", разказва той.

Петков посочва, че в същия ден, в който списъкът бил предаден на прокуратурата от него и Лена Бориславова, Русев звъннал "ядосан" на баща му и казал как Пашата не трябва да бъде в списъка.

Само няколко минути по-късно Русев отговори на обвиненията със свой пост във Facebook.

Той пише, че сигналът му за потенциалните фалшиви документи, подадени от Петков и Лена Бориславова, нямат нищо общо с "Пашата" и заплашва, че е готов да съди съпредседателя на "Продължаваме промяната".

"Опитите ти да лъжеш и да клеветиш, че нашата реакция от Корал за твоите беззакония има нещо общо с "Пашата", ми дават основания да ти заведа едно чудесно дело за клевета. Ние реагираме по закон, защото всяко бездействия от страна на сдружението и лично от моя страна би означавало съучастие към това престъпление, което не може да допуснем", пише ръководителят на неправителствената организация.

Атанас Русев участваше в интервю за сутрешния блок на bTV, в което потвърди, че се познава с Румен Николов - Пашата и се е виждал няколко пъти с него, както и с "много други хора от прехода".

"Не сме свързани. Не мога да кажа, че ми е помагал лично", каза той пред bTV. Русев твърдеше, че Пашата не го е търсил през февруари 2022 г. по повод списъка до прокуратурата.

На въпрос дали самият той се е обаждал на Кирил Петков по този повод, Русев отговори уклончиво "Не мога да си спомня, мисля, че Кирил Петков ми е звънял, но не съм вдигал", но обяви, че "не е никой, за да ходатайства" на когото и да е.

Последва и реакция на разследващия сайт "Биволъ", в която се казва, че журналистите не познават Пашата и знаят за него само по линия на разследванията им за криминалното минало на Буда.

"Опитите на Кирил Петков да ръси гнусни клеветнически опорки и безумни, абсурдни внушения издават истерията и безсилието от това, че беше разкрита престъпната схема, с която е влязъл в политиката", пишат от "Биволъ".

В интервю пред bTV журналистът от "Биволъ" Асен Йорданов и Атанас Русев заявиха, че лично Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" е фалшифицирала подписите и документите.

"Участието на Лена Бориславова се доказва по неопровержим начин чрез метаданните на файловете, които официално са входирани в Агенцията по вписванията. Подписите са сканирани, има подписи, които са отрязани. По метаданните излизат съставители на файлове от тази поредица Лена Бориславова и нейният колега Никола Минчев. По това време те са били колеги в една кантора", каза Йорданов.

По думите му метаданните имат уникален код, които показват точното време, в което документът е бил обработван.

Русев и Йорданов знаели за случая още от времето, когато Петков е бил премиер през 2022 г., но не са предприели мерки. Това била и причината да разкриват тази информация точно сега преди да започне предизборната кампания.

"Когато установихме това нещо, единият човек беше премиер, а другият беше шеф на политическия му кабинет. Знаете как се действа в тази държава", допълни Русев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Ботев"(Пловдив) взе Купата на България от "Лудогорец"

Пет гола и изпусната дузпа в последната минута на стадион "Васил Левски"

21:19 - 15.05.2024
Политика

Кой е Роберт Фицо?

Премиерът на Словакия стана жертва на опит за убийство в сряда и се бори за живота си

20:24 - 15.05.2024
Важно днес

Европейските лидери осъдиха нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Те определиха покушението като атака срещу демокрацията

18:36 - 15.05.2024
Европейски дневници

София посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

17:26 - 15.05.2024
Кино и сериали

Max публикува официалния трейлър на втори сезон на "The house of dragon" (видео)

Премиерата на втори сезон ще бъде на 16 юни.

15:43 - 15.05.2024
Технологии

Koй е строителният милиардер Франк Маккорт, който иска да купи бизнеса на TikTok в САЩ?

Предприамачът иска да разбие монопола на най-големите социални мрежи

15:01 - 15.05.2024
Важно днес

КЗК проверява фирми на продуцента Нико Тупарев по жалба на съдружници

Проверката е за нелоялна конкуренция, а сигналът - от съдружниците му в "Еко Брикет"

14:08 - 15.05.2024