Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво Снимка: © Getty Images

На 89-годишна възраст е починал Бернар Пиво - един от най-известните журналисти на Франция, прочут като водещ на предаването за литература "Апострофи" .

Програмата му се излъчва между 1975 и 1990 г., а Пиво се среща с някои от най-добрите френски и световни писатели, общественици и политици в студиото си. Кариерата му като телевизионен водещ продължава с десетилетия.

Пиво беше и президент на Академия "Гонкур", която връчва престижната награда за най-добър роман на френски език.

През 2012 г., на 77 г., той си направи и профил в Twitter, в който имаше близо 1 милион последователи на кратките му коментари по разнообразни теми, при това хора от всички възрастови групи.

Роден в Лион през май 1935 г., Бернар Пиво става студент по журналистика в Париж, където през 1955 среща бъдещата си съпруга Моник Дюпюи.

През 1958 г. той започва да работи за литературното издание на Figaro, като талантът му е забелязан и от други медии, за които Бернар Пиво пише коментари през 70-те.

През 1975 Пиво и Жан-Жак Серван-Шрайбер създават списанието "Lire", а в същата година е поканен да води телевизионното предаване "Apostrophes", което възражда атмосферата от литературните салони.

Le Monde цитират изследване от 1983 г., според което 1/3 от книгите, продавани във Франция, са купени благодарение на представянето им в "Apostrophes" при Бернар Пиво. Милиони зрители проследяват всеки брой на програмата, а самият той прекарва дните си в непрекъснато четене.

Влиянието на журналиста е толкова голямо, че години по-късно той признава: "Най-леката резервираност от моя страна можеше да сложи край на живота на една книга".

Само няколко месеца след като се отказва от "Apostrophes", през 1991 Пиво отново се връща към телевизионните интервюта с ново предаване, което се излъчва десетилетие.

През март 2008 г. той става първият журналист, който е поканен да участва в журито на наградите "Гонкур".

От 2014 до 2019 г. той е ръководител на академията, която присъжда отличията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024