Почина Пол Остър  - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия" Снимка: © Getty Images

На 77-годишна възраст почина Пол Остър - писател, сценарист и автор на 34 книги, сред които и прочутата "Нюйорска трилогия".

Смъртта му е настъпила вследствие на усложнения от рак на белия дроб. Той е починал в дома си в Бруклин.

Остър се прочу през 80-те години на миналия век с постмодерното си съживяване на роман-ноар (или още черен роман) - субжанр в американската масова литература, разновидност на криминалните книги.

Той е един от най-значимите нюйоркски писатели на своето поколение и често е описван от медиите като "литературна суперзвезда".

Историите му повдигат теми за съдбата и случайността. Много от героите, които създава, са писатели, и се появяват в различни негови романи.

Остър е автор на повече от 30 книги, сред които "Нюйоркска трилогия", "Левиатан", "Стъкленият град", и амбициозния му роман от близо 800 страници, озаглавен "4 3 2 1". В него разказва историята на един главен герой в четири различни версии, в редуващи се глави. Книгата е включена в списъка на "Букър" за 2017 г.

Когато я завършва, решава да си вземе почивка от художествената литература и започва да пише биография от 780 страници на писателя от XIX в. Стивън Крейн.

Освен с писане на романи, той се занимава със сценарно майсторство и режисура. Корежисьор е на няколко независими филма.

Авторът е роден в Нюарк, Ню Джърси, през 1947 г. По негови разкази писателският му живот започва на 8-годишна възраст, когато не успява да получи автограф от бейзболния си герой Уили Мейс, защото нито той, нито родителите му са носили писалка на мача. От този момент нататък той взима със себе си такава навсякъде, където отиде.

"Ако в джоба ви има молив, има голяма вероятност един ден да се почувствате изкушени да започнете да го използвате", пише той в едно есе от 1995 г.

Остър учи в Колумбийския университет, преди да се премести в Париж в началото на 70-те години на ХХ век, където се занимава с различни неща, включително преводи, и живее с приятелката си, писателката Лидия Дейвис, с която се запознава по време на следването си в колежа. През 1974 г. двамата се връщат в САЩ и се женят. През 1977 г. на двойката се ражда син Даниел, но скоро след това се разделят. Той има и още едно дете - Софи, от брака си с писателката Сири Хуствед.

През април 2022 г. синът му умира от свръхдоза. Миналата година неговата съпруга разкри, че Остър се лекува от рак на белия дроб.

Последният му роман, "Baumgartner", посветен на овдовял писател, беше издаден през октомври 2023 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024
Важно днес

Пътник е загинал на борда на самолет при мощна турбуленция

Има и ранени сред 221 пасажери и 18 души екипаж в полет от Лондон до Сингапур

14:16 - 21.05.2024