15 програмни директори в БНР гласуваха да свалят интервюто с Митрофанова. Волгин се обяви за жертва на цензура Снимка: © Getty Images

Интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова пред БНР няма да бъде излъчено. Такова решение е взел програмният съвет на общественото радио.

Участието на Митрофанова трябваше да бъде пуснато в ефир като част от съботното издание на предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин. В началото на предаването обаче Волгин обяви, че това няма да се случи.

"Програмният съвет на БНР реши, че не трябва да се излъчва интервюто и понеже ние сме законопослушни граждани няма да го излъчим", обяви той.

Водещият направи връзка между решението на Съвета и позицията на депутата от ДПС Делян Пеевски, който ден по-рано разкритикува националното радио заради предстоящото интервю с Митрофанова. Според Волгин позицията на програмното ръководство в БНР е явна цензура, а случаят бил "остатък от комунистическите времена" и дори го сравни с горенето на книги по време на нацизма.

По думите на Волгин, разговорът с руския посланик е бил записан предварително в петък, но програмният съвет на БНР е забранил той да бъде разпространяван, включително и в други платформи.

Вместо Митрофанова гости в предаването бяха председателката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова и генералният директор на обществената медия Милен Митев. Последният обясни, че решението на Съвета е взето заради несъответствие с редакционните стандарти в конкретното интервю. От общо 16 членове на консултативния орган 15 са гласували "за", а един се е въздържал.

Програмният съвет на БНР е под прякото подчинение на генералния директор. В него участват всички ръководители на програми ("Хоризонт", "Христо Ботев", "Радио София", "Мултимедийни програми" и "Международно сътрудничество"). Той се събира поне веднъж седмично, за да обсъжда промени в програмната схема и осигурява координация и контрол на дейностите по планиране и производство на текущи програми на БНР.

Волгин разговаря и с председателката на СЕМ, която каза, че не знае какво се иска от регулаторния орган в случая и се въздържа да изрази категорична позиция, тъй като не познавала в конкретика решението на Програмния съвет.

Водещият на съботното издание на "Политически НЕкоректно" все пак отказа да признае, че е имало каквито и да било нарушения на редакционната политика при интервюто с Митрофанова.

"Няма демокрация там, където се рушат паметници", каза Волгин във встъпителното си слово в началото на предаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България няма да изпълни критерия за инфлация за въвеждане на еврото до оценката през юни, смята управителят на БНБ

Това означава, че страната е малко вероятно да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година

10:27 - 14.05.2024
Важно днес

С над 150 км/ч. е карал загиналият шофьор при тежката катастрофа в Пловдив

Това сочат изчисленията на инженерите от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ към общината.

10:02 - 14.05.2024
Важно днес

Божанков: ГЕРБ е машина, а горивото ѝ е ниската избирателна активност

Задкулисието, което стои на първия ред, е избрано за първа сила, а най-бързата реформа е гласуването, казва депутатът от ПП-ДБ

08:21 - 14.05.2024
Важно днес

Държавният секретар на САЩ пристигна в Украйна на фона на руски атаки

Това е първото посещение на високопоставен американски служител, след като Конгресът прие дълго отлаганата военна помощ

07:30 - 14.05.2024
Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024