С графити срещу войната: уличните артисти прегърнаха Украйна и видяха Путин като Волдемор

Добре замисленото улично изкуство е като добрата художествена литература – говори от името на мнозинството и е тук, за да провокира ума и емоциите ни. Улични артисти от цял свят споделиха позицията си за войната в Украйна със своите мирни оръжия - бои и въображение. Градове в редица страни по света се превърнаха в галерия. Творбите са в подкрепа към украинския народ и открито критикуват Путин и действията му.

Столичният булевард “Скобелев” също за малко беше “платно” за артиста Станислав Беловски. Той изобрази Путин, носещ собственото си мъртво тяло. Работата му е нов поглед върху плакат на френския художник Ернест Пиньон Ернест, посветен на италианския интелектуалец, писател и режисьор Пиер Паоло Пазолини - жестоко убит през 1975 г. Изображението е сред най-популярните графити в Рим, размножено е в различни части на Вечния град през 2015 г. - 40 години след смъртта на Пазолини. Творбата на френския артист се смята за светски прочит на сюжета на “Пиета” на Микеланджело. Похвата Ернест използва и по-рано в свой проект в Южна Африка от 2002 г., свързан с бунтовете в Дърбан от 1976 г.

А “Пиета” бе основата на вдъхновение на Беловски в разгара на кризата с коронавируса през 2020 г. Тогава на стената на медицинския център при болница “Пирогов” се появи рисунката, на която тялото на Христос лежи не в ръцете на Божията майка, а на лекарка.

Ето как и уличните артисти по света осъдиха безпрецедентната военна агресия на Русия и подкрепиха Украйна:

#1 Плачещото око в цветовете на украинското знаме в Кардиф, Уелс

Плачещо око в цветовете на украинското знаме – това е една от най-популярните улични рисунки, посветени на войната в Украйна и разпространяващи се в социалните мрежи. Сградата, върху която е създадена, се намира в столицата на Уелс – Кардиф. Автор на изображението е артист с псевдоним MyDogSighs. Художникът споделя, че изкуството му е единственото оръжие, което може да използва, за да накара хората да спрат и да се замислят.

“Всички стоим и наблюдаваме как тази отвратителна ситуация се развива и, макар да не е много, ми се искаше да направя това, което най-добре умея (използвайки боите си), за да изразя своята тъга и гняв към руската инвазия в Украйна. За да създам силуета, използвах две изображения – красивото място в центъра на Киев и силна снимка, която се появи тази сутрин в информационния ми поток в Twitter от снощните атаки. Сълзата говори сама по себе си“, написа авторът на графита в социалната мрежа.

„Красивото място в центъра на Киев“, както го нарича MyDogSighs, е Киевско-Печерската лавра – манастирският комплекс, издигнат през далечния XI век. Местните определят мястото за духовна люлка на украинската култура и го наричат „диаманта на украинската столица”

#2 Детето с украинското знаме в ръце в Париж, Франция

Малко момиченце, носещо в ръцете си украинското знаме и разбиващо военните танкове, върху които стъпва, се появи върху стената на сграда в парижки квартал. Автор на тази творба е уличният художник с псевдоним Сет, а момичето от неговата рисунка „символизира смелостта на украинците, изправени пред руската инвазия“, споделя Сет.

Жулиен Маланд, каквото е истинското име на художника, е роден през 1972 г. в Париж. Артистът започва да изразява себе си по стените на своя град в средата на 90-те години. Основен образ в изкуството му е детето, което се превръща в говорител на неговите идеи. Чрез своите изображения Сет въвлича в игра детския образ на невинност, като поставя героя си в труден социален, политически и географски контекст.

Сет споделя, че обикновено не изразява възгледите си за текущите събития, но въпреки това знае „колко е важно хората, които преживяват тази драматична ситуация, да знаят, че мислим за тях“.

През 2014 г. Сет пътува до Киев, където заедно с местния художник Олег Соснов изрисуват стена в столицата на Украйна, на която изобразяват момиче, което спокойно гледа към града, докато малко момче седи в протегната й ръка. „След революцията на Майдана, ние изрисувахме тази стена в историческото сърце на Киев, за да отпразнуваме новото бъдеще на страната“, пише в своя профил във Facebook френският художник.

„Нарисувах това в Париж за украинския народ, особено за моя приятел Олег, който все още е в Киев“. По време на посещението си в Украйна преди осем години Сет рисува няколко пъти в училище в Донбас, разположено в сърцето на зоната на конфликта тогава. Френският художник споделя, че е станал свидетел на невероятна устойчивост от страна на децата. Именно те са тези, които го вдъхновяват да реализира произведението си в столицата на Франция през 2022 г.

#3 Путин, изобразен като Волдемор - Познан, Полша

Едва ли има човек, който не „познава” Лорд Волдемор – литературният герой на Джоан Роулинг от нейните книги за Хари Потър. Волдемор е злият магьосник, заел се с трупането на несравнима магическа сила и опитващ се да стане безсмъртен чрез практикуване на тъмните изкуства. Е, в тази светлина е представен и Путин от художник с псевдонима Kawu на стената на сграда в град Познан, Полша.

За тези, които не знаят, ще добавим, че Волдемор умира, след като Смъртоносното проклятие, което насочва той срещу Хари Потър, рикошира и вместо Хари, убива самия Волдемор.

#4 Виталий Скакун и Полина – лицата на жертвите на войната, изобразени в Амстердам, Нидерландия

Anopsy е псевдоним на една от нежните представителки на уличното изкуство. Родена е в Полша, но рисува портрети върху сградите по улиците на Амстердам. Нейното изкуство не остава безразлично към случващото се в Украйна и тя изрисува лицата на две от жертвите на военния конфликт в Украйна.

„Виталий загуби живота си, защитавайки родината си” и „Полина – убита от руската армия” – това са надписите, които Anopsy изписва до лицата на Виталий и Полина, изобразени на фона на украинското знаме.

Виталий Скакун е украински морски боен инженер, който загуби живота си, докато взривяваше мост в Хеническ, за да забави напредването на руските войски по време на офанзивата срещу град Херсон. А Полина е едно от децата, които загубиха живота си заради войната. Десетгодишното момиче бе убито от куршуми на руската армия заедно с родителите си по улиците на Киев.

#5 Гълъбът на мира – Франкфурт, Германия

Германският художник Джъстъс Бекер също изрази своята солидарност към украинския народ, рисувайки гигантски гълъб на фасадата на сграда във Франкфурт. Гълъбът носи маслинова клонка в националните цветове на Украйна. Творбата отнема на Бекер три дни.

От древни времена гълъбът е символ на мира. Докато войната бушува в Украйна, птицата отново се превърна в напомняне за важността на приятелството и единството.

Увлечението на Джъстъс Бекер по рисуването започва в ранна детска възраст. Като непокорен тийнейджър той често имал проблеми и бил издирван за незаконните си графити от полицията. По-късно обаче германецът осъзнава значението на графити изкуството и моралната отговорност на художника. А произведенията му престават да бъдат вандализъм и започват да отразяват социални проблеми, пред които е изправено обществото.

“Оставяме отпечатък. За мир в света. За солидарност към народа на Украйна.“, написа художникът под снимка в Instagram профила му, показваща гълъба на мира във Франкфурт.

#6 „Путин, Хага те очаква” – 20-метровият лозунг във Вилнюс, столицата на Литва

Коленичил с кутия бяла спрей боя в ръка, кметът на литовската столица Вилнюс се включи в изписването на 20-метровия лозунг “Путин, Хага те чака” на улицата срещу руското посолство в града.

„Нашият град винаги подкрепя изкуството, особено изкуството, което изпраща послание за мир“, сподели 48-годишният Ремигиюс Симасий. „Посланието на мира е, че военнопрестъпниците трябва да свършат в Хага, в наказателния съд“, добави още той.

Гражданите на Литва активно изразиха неодобрението си срещу руското нахлуване в Украйна, като излязоха на на протести в страната.

По-рано Литва заяви, че ще поиска от Международния наказателен съд в Хага да разследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, които според нея са извършени от Русия и нейния съюзник Беларус.

#7 Жената с плетена шапка в украинските цветове – Лондон, Англия

Красива рисунка на жена, носеща плетена шапка в цветове на украинското знаме - тази творба е дело на художник с псевдоним WOSKerski и може да бъде открита в района на Шордич, Лондон. Артистът споделя, че няма представа кое е момичето, но е бил привлечен от лицето й, което според него изразява смесица от възмущение, страх и тържествена решимост да се бори.

Творецът вярва, че всички ние сме еднакво възмутени и шокирани от случващото се. Споделя, че като артист той самият е чувствал, че негов дълг и морално задължение е да достигне до по-широка аудитория, да покаже подкрепата си към Украйна и също така да повиши осведомеността за случващото се в страната.

„Наясно съм колко безсмислена е онлайн подкрепата за смелите хора на Украйна, борещи се за живота си и за своята страна, но все пак се надявам тази малка почит да помогне по някакъв начин“, написа WOSKerski в своя Instagram, добавяйки да се надяваме, че „това безумие приключи скоро.”

#8 Графити в солидарност с Украйна върху разрушен от руски бойни самолети сирийски дом - Биниш, Сирия

Сирийският художник на графити Азиз Ал-Асмар също изрази своята солидарност към украинския народ чрез изкуството си. Рисунката на Азиз Ал-Асмар е позиционирана върху дом, разрушен от руски бойни самолети в град Биниш, намиращ се в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Toва не е единствената творба на сирийския художник, която той посвещава на случващото се в Украйна. Върху стените на друг разрушен от руската армия дом в Сирия, Азиз Ал-Асмар изрисува дете, облечено с дрехи в украинските цветове и обстрелвано от снаряди на руски самолети.

Творбата на Ал-Асмар е вдъхновена от известната картина „Дете с гълъб“ на Пабло Пикасо. „Съжалявам, Пикасо“ изписа сирийският художник върху рисунката си и задраска надписа „Детето и гълъба“, изписвайки „Детето и войната“

Много сирийци са съпричастни с украинците, като се има предвид опита им да оцелеят при руски обстрели и въздушни нападения по време на войната в страната им. „Сирийският режим и неговите руски съюзници превърнаха къщите ни в руини през последните 11 години, което накара много хора да напуснат домовете и селата си“, казва Ал-Асмар пред Al Jazeera. „Това, което се случва сега в Украйна, е продължение на политиката на Русия и тя няма да спре, ако Съветът за сигурност на ООН и международната общност не се обединят и не сложат край“, твърди сирийският художник.

#9 Най-високо разположената творба в подкрепа на Украйна - плачещото момиче в Дяволеца, Швейцария

„Тази стена е разположена на над 3000 метра надморска височина и може да е най-високата в Европа - имах планове да отпразнувам този факт с различен дизайн, но не можах, докато деца плачат и невинни хора умират“. Това написа създателят на тази графити рисунка, намираща се в Дяволеца, ски курорт в Швейцария. От Дяволеца се виждат най-високите върхове на Източните Алпи – към тях гледа плачещото момиче, нарисувано от BustArt.

BustArt оставя своите отпечатъци по целия свят: Ню Йорк, Берлин, Мумбай, Лондон, Париж, Дубай, Кайро, Марсилия, Амстердам и много други. Художникът определя като основна своя мисия общуването с хората чрез уличното изкуство, което да ги насърчи да мислят. Художникът се включва активно в благотворителни кампании в подкрепа на украинското общество, като продава на търг свои произведения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024