ГЕРБ се отказа от идеята да повери листа на санкционирания по "Магнитски" Владислав Горанов (Обновена) Снимка: © Getty Images

Забележка: Статията е коригирана на 3 май 2024 г. след официалното решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за Избори 2024.


ГЕРБ се отказа от идеята да повери водаческото място в листата на 24-ти МИР София на бившия си финансов министър Владислав Горанов - една година след като той беше санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски".

Новината първоначално беше съобщена от "24 часа", които цитираха свои източници на 30 април - но няколко дни по-късно името на Горанов вече не присъстваше в официалния списък на водачите, одобрени от ГЕРБ.

В първата версия на информацията се твърдеше, че не само Горанов, но и бившият кмет на София Йорданка Фандъкова ще е водач на столична листа. На 3 май беше обявено, че тя ще е на второ място в 23 МИР, но лицето на кампанията на ГЕРБ в този район ще е общинският съветник и бивш председател на СОС Георги Георгиев.

Новината за реабилитацията на Владислав Горанов в политиката се появи на фона на все по-честите му появи на партийни срещи на ГЕРБ. Той присъстваше на събранието в район "Кремиковци", откъдето Бойко Борисов отправи заканата си към служебния премиер Димитър Главчев да смени министъра на външните работи.

Горанов беше включен в черния списък на САЩ през февруари 2023 наред с още четирима души - Румен Овчаров, Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй".

Санкциите бяха наложени заради данните, че Горанов е получавал подкупи от Васил Божков за поддържане на хазартния му бизнес. Бившият министър на финансите отрича тези твърдения.

Финансовото министерство на САЩ посочва, че той има връзки със санкционирания от OFAC Делян Пеевски - който също реши да се върне в политиката след "Магнитски" и дори стана съпредседател на ДПС.

"Горанов е използвал своята позиция като министър на финансите, за да улеснява подкупването на български чиновници и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на български олигарси", се казва в съобщението на американските власти.

Горанов напусна управлението още през лятото на 2020 г., когато Бойко Борисов твърдеше, че иска да се освободи от хора със съмнения за връзки с Делян Пеевски. Четири години по-късно Пеевски се оказа незаобиколим коалиционен партньор на ГЕРБ точно преди 6-тите поредни парламентарни избори.

Владислав Горанов беше арестуван за кратко заедно с Борисов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова през 2022. Съдът призна, че задържането му е било незаконно, след като кабинетът на Кирил Петков вече беше свален от власт.

Васил Божков, който също е санкциониран от САЩ, си направи партия, която също ще участва в изборите - "Център".

Своя коалиция "Неутрална България" регистрира и друг санкциониран - Николай Малинов ("Русофили").


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Живот

Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година

Номинирани бяха и Александър Везенков, и Георги Господинов

07:57 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024