Със седмица закъснение МВнР привика Митрофанова заради смъртта на Навални Снимка: © Getty Images

Министерството на външните работи е поискало обяснения от Руското посолство заради смъртта на Алексей Навални на 16 февруари.

Това се случва цяла седмица след новината за внезапната кончина на Навални, който беше държан в руска наказателна колония в нечовешки условия почти три години.

За поканата до Руското посолство се разбра не от МВнР, а от Facebook-публикация на екипа на Елеонора Митрофанова.

От нея става ясно още, че самата тя не се е явила на разговора във Външно министерство, а е изпратила "временно управляващ" посолството.

Само преди ден Митрофанова беше в София, като публично честваше деня на Съветската армия.

На срещата се е явил Валентин Солодкин, се казва в официалната позиция на МВнР.

"Пред него бе направен демарш, с който се изразява възмущението на българската страна от смъртта на руския опозиционния лидер Алексей Навални на 16 февруари 2024 г. в наказателната колония в Сибир, където бе несправедливо изпратен", се посочва в информацията.

От българска страна бе отправен призив властите в Москва да проведат незабавно максимално прозрачно, задълбочено и обективно разследване, включително с ангажирането на независима международна комисия, и да изяснят всички обстоятелства, свързани със смъртта на А. Навални. Изразено бе очакване в най-кратък срок виновните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Отправен бе апел тленните останки на А. Навални да бъдат незабавно предадени на семейството, което да бъде свободно да организира погребална церемония, посочват от МВнР.

"По време на срещата българската страна изрази очаквания относно изясняване на причините за смъртта на А.Навални, а също така сподели някои тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета", се казва в позицията на Руското посолство.

Оттам заявяват още, че "ситуацията около А.Навални е изключително вътрешен въпрос на Русия и всякакви опити за оказване на натиск върху властите на страната не са нищо повече от намеса във вътрешните работи".

Реакцията на екипа на Мария Габриел по повод смъртта на Алексей Навални изостава с дни зад тази на дипломатическите служби на държави като Великобритания и Германия.

Британското правителство обяви, че ще поиска обяснения от руския посланик още на 16 февруари, докато външният министър Дейвид Камерън беше на Мюнхенската конференция по сигурността.

Германия повика осланика в Берлин Сергей Нечаев в първия работен ден от новата седмица.

Комуникацията на българските власти с Елеонора Митрофанова провокира и конфликт между МВнР и Столична община, след като двете институции си прехвърлиха вината за това кой е дал разрешение за честването на 22 февруари.

Руското посолство е изпратило заявлението си по каналния ред до Външно министерство, което директно го е насочило към Васил Терзиев.

Той, на свой ред, обясни, че няма правомощия да забранява или разрешава мероприятията на Митрофанова, а само да проследи дали минават безопасно - "да не се сгазят цветята, да не стъпчат някого".

В четвъртък вечер, МВнР пусна съобщение, в което също обяви, че не издава разрешения за организиране на такива чествания.

"Даването на разрешения или откази за провеждането на събития, организирани от посолствата на други държави в България не попада в компетенциите на Министерството на външните работи. В конкретния случай компетентен орган е кметът на Столична община или оправомощено от него длъжностно лице", беше обяснението на Външно министерство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024