Съветник на Зеленски оцеля след брутален опит за убийство Снимка: © Getty Images

Съветникът на украинския президент Владимир Зеленски - Сергей Шефир - стана обект на опит за показно убийство край Киев.

В сряда сутрин неизвестни лица са атакували автомобила му, като са изстреляли най-малко 17 куршума по колата. Самият Шефир не е пострадал, но шофьорът му е получил три огнестрелни рани и е в реанимацията на столична болница.

57-годишният Сергей Шефир е създател на продуцентската компания "Студио Квартал 95", в която Владимир Зеленски работеше, преди да влезе в политиката. Той е продуцент на сериала "Слуга на народа", в който Зеленски играеше ролята на учител по история, изненадващо избран за президент.

На снимката: Владимир Зеленски, бившият премиер на Украйна Алексей Гондарчук и Сергей Шефир.

Сътрудникът на Зеленски не е придружаван от охрана в деня на нападението.

Председателят на парламентарната група на президентската партия "Слуга на народа" Давид Арахамия коментира, че нападателите може да са се целили в шофьора, тъй като Шефир често кара автомобила си сам.

Вътрешният министър на Украйна Денис Монастирский подчертава, че "целта на това престъпление не е да уплаши, а да убие първия помощник на президента на Украйна. Реформите, които вече са започнати - включително в борбата срещу организираната престъпност, ще бъдат продължени".

Друг съветник на Владимир Зеленски лансира версията, че колегата му е станал мишена на "ситуационно обединение на полукриминални политически и икономически субекти, за които осветляването, деолигархизацията и провеждането на съдебната реформа са пряка заплаха за спокойното им съществуване".

Михаил Подоляк казва, че независимо от случилото се президентът на Украйна ще вземе още по-твърди антиолигархични и антикриминални мерки.

Самият Сергей Шефир се появи на брифинг пред журналисти няколко часа след нападението.

"Не разбирам причините. Пътувахме и изведнъж се чуха изстрели. Раниха шофьора, но той прояви смелост и не спря. Ускорихме. Беше малко страховито. Веднага се обадих в полицията и на министъра на вътрешните работи", казва той.

Шефир отбелязва, че е спрял първата линейка, която е видял по пътя, а медиците са отвели шофьора му в болница.

Националната полиция на Украйна работи по три версии за нападението, като и трите са свързани с опит за оказване на натиск срещу държавното ръководство или дестабилизация на политическата среда. Не е изключена и хипотезата за намеса на чужди служби за сигурност в престъплението.

Опитът за убийство е извършен в момент, в който Владимир Зеленски се намира в Ню Йорк за участие в общото събрание на ООН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024
Важно днес

По обвинение в тероризъм: Осъдиха 24-годишен руснак на 25 години затвор

Иля Бабурин е обвинен в палежа на

14:01 - 20.05.2024
Важно днес

Арестуваният кмет на Омуртаг ще обжалва решението на съда да касира избора му

Съдът касира избора за кмет на Омуртаг след сигнал от ДПС

12:39 - 20.05.2024