Волгин поиска изслушване пред СЕМ заради интервюто с Митрофанова, но му отказаха Снимка: © Screenshot

Съветът за електронни медии (СЕМ) привика генералния директор на БНР и Управителния съвет на радиото на среща, за да дадат обяснение около казуса със сваленото от ефир интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова. Заседанието обаче не каза нищо, което досега не беше известно.

В началото на срещата председателката на регулаторния орган Соня Момчилова изчете писмо на водещия Петър Волгин, с което настоява да бъде изслушан на заседанието. В него той критикува свалянето на интервюто, като го нарича "класически акт на цензура" и "безпардоден удар" срещу свободата на словото.

По думите на Волгин Програмният съвет на БНР е представил в медиите "крайно изопачени извадки" от неизлъчения разговор. В понеделник председателката на Съвета обясни, че интервюто с Митрофанова е било свалено от ефир, тъй като в него е имало директни заплахи към България. Те са били свързани с демонтажа на Паметника на съветската армия и бъдещето на "Лукойл".

В крайна сметка обаче СЕМ взе решение да не допусне Волгин до изслушването. Пролет Велкова аргументира позицията си, като каза, че отговорността за съдържанието е на ръководството и този разговор трябва да бъде проведен с него, а не с водещия.

Пред членовете на медийния регулаторен орган генералният директор на БНР Милен Митев повтори позицията си, с която защитава решението на Програмния съвет по казуса.

Той обясни, че то не е могло да бъде взето предварително и е направено едва след като финалният вариант от разговора е бил преведен от руски на български и е бил готов за излъчване. Програмният съвет е изслушал интервюто и е преценил, че то не отговаря на редакционните стандарти на медията и "може да подведе аудиторията".

Волгин е бил поканен на заседанието на Съвета, но в крайна сметка не е присъствал на него.

От изказването на Митев пред СЕМ стана ясно, че той се е обърнал за съвети към ръководители на други европейски обществени оператори - част от EBU. Те са му изпратили откъси от техни интервюта с руски посланици, правени след началото на войната в Украйна. Митев призна, че в тях журналистите са били "изключително остри и нападателни", но това не означавало, че точно по този начин е трябвало да бъде проведен разговора с Митрофанова.

Велкова попита директора на БНР защо изобщо радиото е допуснало именно Волгин да вземе интервюто с руския посланик: е ми казвайте, че не сте допускали, че това интервю ще бъде водено пристрастно?".

На това изказване председателката на СЕМ реагира изключително остро и влезе в спор с колежката си, за да защити Волгин. Тя призова "да не се правят внушение" и да не се предполага как един журналист можел да си върши работата.

От своя страна, Митев се съгласи с думите ѝ, като заяви, че общественото радио нямало как да вземе решението си предварително "на база на подозрения и предположения". Велкова обаче му отговори, че са могли да направят това на база опит и предишни казуси в Петър Волгин и неговото предаване "Политически НЕкоректно".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024