Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж. Близките до Путин Унгария и Сърбия също са включени в маршрута му.

Визитата му идва в момент на нарастващо търговско напрежение между Европа и Китай. Очаква се именно намаляването на търговските дисбаланси да бъде в центъра на разговорите между Дзинпин и Еманюел Макрон, както и търсене на изход за войната в Украйна.

Международните медии съобщават, че Макрон ще опита да убеди Пекин да сътрудничи за прекратяването на руската агресия в Украйна.

"Тъй като Китай е един от основните партньори на Русия, нашата цел е да използваме лостовете, които има върху Москва, за да променим изчисленията на Русия и да помогнем да се допринесе за разрешаването на конфликта", казва неназован съветник на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс".

Друг анонимен източник споделя пред агенцията, че "ако китайците искат да задълбочат отношенията си с европейските партньори, наистина е важно да чуят нашата гледна точка и да започнат да я възприемат сериозно."

Официалните срещи на Си ще включват съвместни разговори с Макрон и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да продължим да притискаме китайските власти да ни дадат повече гаранции по търговските въпроси", допълва още съветникът преди посещението на Си, което е първото му пътуване до Европа от пет години насам.

Франция също така ще опита да постигне напредък в отварянето на китайския пазар за нейния селскостопански износ и да разреши въпросите, свързани с опасенията на френската козметична индустрия относно правата на интелектуална собственост, става ясно от изявления на официални лица.

Във вторник Макрон ще заведе Си до Пиренеите - планини, които са му особено скъпи, тъй като те са родното място на баба му по майчина линия.

Жестът не е случаен - той е замислен като отговор на решението на Си да заведе Макрон на чаена церемония в бившата резиденция на бащата на китайския президент миналата година.

"Макрон винаги е в режим на очарование, той се опитва да привлече на своя страна чуждестранните лидери, като установява лични отношения с тях", смята Ноа Баркин, старши съветник в Rhodium Group и анализатор на отношенията между ЕС и Китай.

Си ще напусне Франция във вторник следобед, за да се отправи към приятелски настроените към Русия Сърбия и Унгария.


Китайският лидер Си Дзинпин Си Дзинпин ще посети близките до Путин Сърбия и Унгария в началото на май


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024