Си Дзинпин ще посети близките до Путин Сърбия и Унгария в началото на май Снимка: © Getty Images

Държавният глава на Китай и лидер на комунистическата партия Си Дзинпин ще бъде на посещение в Унгария, Сърбия и Франция от 5 до 10 май. Говорителка на китайското външно министерство съобщи, че визитата му е по покана на президентите на съответните държави.

За последен път 70-годишният Си беше във Франция през март 2019 г., като тогава в обиколката си включи още Италия и Монако, отбелязва "Spiegel". Новината за предстоящата му среща с Еманюел Макрон идва непосредствено след пътуването на германския канцлер Олаф Шолц до Китай в средата на април.

За разлика от 2019 г., този път европейската обиколка на Дзинпин ще бъде с "по-източен уклон" - близките до Путин Унгария и Сърбия също са включени в маршрута му.

Очаква се в Сърбия посещението му да съвпадне с 25-годишнината от бомбардировката на НАТО над китайското посолство в Белград на 7 май 1999 г., при която загинаха трима китайски журналисти.

Ударът трябваше да попадне в друга цел в същия район на югославската столица по време на военната операция срещу Слободан Милошевич между март и юни 1999 г. заради неговото етническо проичстване на Косово.

Тогава военният алианс определи случилото се "като пропуск", но Пекин продължава да настоява, че става дума за умишлено нападение.

Освен с режима в Кремъл, Сърбия на Вучич поддържа близки отношения с Китай и е член на китайската инвестиционна и инфраструктурна инициатива, с която Пекин инвестира милиарди в транспортни маршрути или пристанища по целия свят.

Президентът Александър Вучич пътува до Пекин през октомври миналата година.

Унгарското правителство на министър-председателя Виктор Орбан също се смята за прокитайско и проруско. "BYD" - най-големият производител на електронни автомобили по брой продадени превозни средства към момента, който изпревари Tesla на милиардера Илон Мъск, изгражда свой завод именно в централноевропейската страна.

Очаква се заводът в унгарския град Сeгед да започне работа през 2025 г.

Унгария е една от малкото страни от ЕС, които членуват в т.нар. Нов път на коприната и са отворени за инвестиции от Китай. Между Унгария и Сърбия е изградила 350-километрова железопътна връзка с китайски 20-годишен заем.

Съгласно подписания през 2015 г. меморандум "Един пояс, един път", в рамките на плана унгарско-китайските взаимотношения включват изграждане на мрежа от железопътни линии, магистрали, петролопроводи и газопроводи, електропреносни мрежи, интернет мрежи, морски и други инфраструктурни връзки в Централна, Западна и Южна Азия до Гърция, Русия и Оман.

По този начин Китай стабилно увеличава връзките си с Европа и Африка за сметка на икономическа зависимост на съответните държави към Пекин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024
галерия

Роуд шоуто на подкаста "Европеец" събра в София евродепутати, народни представители и инфлуенсъри

На 15 май те участваха в дискусия за българския интерес в Европейския съюз и обсъдиха къде е мястото на България при вземането на решения на европейско ниво.

16:33 - 16.05.2024