Вече седмица размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб Снимка: © Getty Images

"Смърт за диктатора" и "Жена, живот, свобода" - такива призиви се чуват по време на антиправителствените протести, които обхванаха Иран през последната седмица. Те бяха провокирани от смъртта на 22-годишна жена, която е починала, след като е била задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб.

Иранската полиция арестува Махса Амини на 13 септември. Причината - нарушила е законите на страната, носейки хиджаба си твърде небрежно. По данни на правозащитната организация "Амнести Интърнешънъл" 22-годишна иранска кюрдка е била задържана в Техеран от т.нар. "морална полиция". Според очевидци "Амини е била жестоко пребита, след което е прехвърлена в центъра за задържане "Возара" в столицата". След няколко часа тя изпада в кома и три дни по-късно умира.

Властите твърдят, че разследват смъртта ѝ, като същевременно отричат да са извършили каквото и да било нарушение. Иранската полиция обаче е известна с това, че редовно арестува, унижава и измъчва момичета и жени за нарушаване на драконовския закон за забрадките.

Новината за смъртта на Амини възмути иранците, които започнаха да организират антиправителствени демонстрации в десетки градове в цялата страна. Поводът за недоволството обаче не е един.

Новината за смъртта на Амини възмути иранците, които започнаха да организират антиправителствени демонстрации в десетки градове в цялата страна. Поводът за недоволство обаче не е един.

Някои от протестиращите излязоха по улиците, за да настояват за справедливост за Амини и да призоват за премахване на задължителния хиджаб, но недоволството е породено и от редица други въпроси, включително икономическата ситуация, цензурата и безнаказаността на правителството.

Някои жени започнаха да свалят и дори да горят хиджабите си на обществени места - деяние, което е строго наказуемо в Иран.

Отговорът на властите е един - сила. Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), както се нарича идеологическата армия на Иран, призова съдебната система да преследва протестиращите.

Като допълнителна мярка, достъпът до социалните мрежи Instagram и WhatsApp в Иран беше блокиран, а интернетът и мобилните услуги са спрени или забавени в голяма част от страната.

Смъртта на Амини се превърна в символ на политическото, но и на икономическото разочарование. В скандиранията се споменава бруталността на силите за сигурност, безнаказаните действия на властите и контролът на духовенството. Наред с тях има и икономически недоволства, които подхранват вълненията. Ситуацията много прилича на протестите в цялата страна през 2019 г., които бяха най-масовите демонстрации след революцията през 1979 г.

Иранците се борят с високите нива на безработица и инфлация. Държавата е подложена на икономически санкции от западните страни, но преговорите между Вашингтон, Техеран и Европа за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. и за отмяна на много от тези санкции продължават да са в застой.

Подкрепяните от държавата новинарски агенции пропагандират, че протестите са предизвикани от подстрекатели към насилие и от чуждо влияние. Късно в четвъртък водещ по държавната телевизия заяви, че 26 протестиращи и полицаи са били убити, откакто демонстрациите започнаха миналата събота, но не уточни как властите са достигнали до този брой.

По данни на Асошиейтед прес, базирани на изявления от държавни и полуофициални медии, при размириците са загинали най-малко 11 души.

Гневът заради смъртта на Амини идва след продължаващите седмици наред по-малки демонстрации срещу задължителното забулване на жените. Недоволството започна през юли, след като правителството започна да прилага строги мерки, използвайки т.нар. полиция на морала, която обикаля обществените места, за да следи дали законът се спазва.

Реклама на жена, която шофира и яде сладолед, доведе до нови забрани в Иран


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024