Откакто се помня съм "белязан" да използвам Андроид. Казвам белязан, защото явно това е думата, ако съдим по безбройните миймове и TikTok видеа, които осмиват потребителите на Android.

Като това вайръл видео в TikTok, в което интервюиращ пита случайна жена: "срещаш мъж и той е 10 от 10, но има телефон Андроид. Колко го оценяваш, след като знаеш това?". На което тя отговаря с 0, защото "общите ни снимки в Instagram ще са ужасни". Или друг мийм с Фред Флинтстоун, на който неговият стационарен телефон от камък е сравнен с Android.

Не ме разбирайте погрешно, като представител на поколението Z* (Gen Z) съм пристрастен към телефона си и напълно осъзнавам важността на това снимките с вашата половинка в социалните мрежи да са на ниво. И честно казано, в един момент всичко това с хапливите критики от рода на “омг, ти си с Android?” започва много да дотяга. Затова и когато новият Samsung Galaxy S24 Ultra се появи в редакцията за тест с брифа "Няколко дни в компанията на Gen Z", с удоволствие се записах доброволец.

Серията Galaxy S24 излезе през януари тази година и веднага привлече вниманието - този път не само с технически показатели, но и с "интелект" – Galaxy AI, както е името на изкуствения интелект на Samsung, носи наистина много големи промени.

Топ пърформърът в серията Samsung Galaxy S24 е моделът Ultra - той има най-добрия дисплей на пазара, чип от най-висок клас, а батерията може да издържи до 60 часа.

Истинският “еха!” момент на смартфона обаче за мен не е във всичките тези характеристики за размери, мегапиксели, сензори и чипове. Честно казано, те са хубави, но онова, което дава чувството за голяма промяна, е изкуственият интелект, специално трениран от Samsung. Той те води до едно наистина следващото ниво на изживяването.

Galaxy S24 Ultra може да прави много – и в сравнение със своите предшественици, и с конкуренцията.

За да ви докажа това, взимам смартфона на своеобразно пътешествие... пътешествие из един мой ден. Сутрините ми не започват особено активно. Съвсем нездравословно се опитвам да се разсънвам с телефон в ръка - като най-често скролвам из TikTok.

Въпреки че социалната мрежа не е място, където да се направи специфичен тест на един нов телефон, забелязвам че всичко се отваря със светкавична скорост.

За съжаление видеата с това какво се случва в любими мои ТВ формати не са изчезнали от "for you" страницата ми, нито препоръките за "най-добрите кафенета в София за учене". Всичко си е там, само че този път с няколко клика мога да разбера много повече за тях.

Това е благодарение на функцията Circle to Search with Google или казано просто на български език - “огради и търси с Гугъл”. И тук не говоря за това да скролваш из Google търсачката, докато откриеш това, което търсиш - а директно да го достигнеш само за няколко секунди.

Следва пример. Едно от нещата, които често ми изкачат в TikTok, са модни съвети - как да навивам дънките си или как да загащвам ризата си, за да ѝ предам old money естетика. С инструмента за изкуствен интелект обаче мога директно да търся и самите дрехи, които виждам на екрана.

Задържам Home бутона, за да я включа, след това ограждам артикула, който ме интересува, а Google върши всичко останало за мен.

Опцията е всъщност улеснен вариант на Google Lens, само че се ползва по всяко време, в почти всяко приложение и без да се налага да сменяте приложенията в телефона.

Сядам да обядвам в близката пицария и започвам напосоки да тествам Circle to Search with Google. Насочвам към пиците, които компанията си е поръчала, задържам Home бутона, ограждам и телефонът дори ми казва имената на различните видове пици и малко история за тях – Маргарита, Карбонара, Куатро формаджи, Капричоза и т.н,

За да не останете с впечатлението, че по цял ден лежа и гледам TikTok, една от локациите ми за посещение в този ден е и книжарницата. Като запален читател и човек, който поддържа TikTok профил за четене, поне веднъж в месеца прекарвам доста време в нея. Понякога, обаче, ми е изключително трудно да си харесам какво да чета - BookTok не спира да ми препоръчва нови книги, а все още не съм си купил и някои от старите, които преди съм искал. За да се ориентирам в този книжен хаос, преди да взема нещо, винаги проверявам заглавието, автора и непременно по някой отзив.

С функцията Circle to Search with Google правя всичко това в много опростени стъпки. Снимам книгата с камерата на телефона си, задържам копчето и после я ограждам. Резултатът излиза в същия прозорец за секунда и мога да пристъпя към размислили дали това ще е следващото ми четиво.

Инструментът на Google ми помага и в други ситуации - например, когато дойде онзи момент от деня за малко социализиране. Често ми се случва да видя супер яки кецове или дънки върху някои познат или непознат човек, но да ми е неудобно да го попитам откъде точно си ги е взел. Социална тревожност, какво да се прави. Със Circle to Search with Google, обаче, реално ми трябва само един уловен кадър и вече мога да имам отговора на подобни модни въпроси без дори да ги задавам.

Още една екстра с изкуствен интелект е бързото четене. И макар че не бих я използвал за книги, тя е особено полезна за всякакви дълги статии, за които не винаги имам време. Интернет браузърът на Samsung може да обобщава новини, като вади най-важното от тях при това със забележителна точност.

Galaxy S24 Ultra влиза в употреба и в останалата част от ежедневието ми – без значение дали ще слушам музика в Spotify или ще доглеждам епизода на сериала "Elite" в Netflix.

И ако ви изглежда, че може би прекарвам твърде много време на телефона си, ще ви кажа, че почти не си спомням времето преди интернет. А и не искам да си спомням, защото за мен е изключително важно да съм добре свързан. Смартфонът на Samsung определено отговаря на това, от което имам нужда.

Макар дизайнът да е малко квадратен за моя вкус, бързо свиквам. Трябва да призная, че писалката или т.нар. S Pen към него е страхотно допълнение. Последният път, в който съм писал нещо ръкописно, може би е било в период някъде между матурата в 12 клас и занятията ми в университета преди пандемията.

S Pen-ът обаче ми позволява не просто да очертавам елементи, но и буквално да чатя ръкописно. Всичко, което напиша на екрана "на ръка", се преобразува впоследствие в печатен текст. Аз лично не бих имал толкова голяма търпението да водя продължителен разговор по този начин, но безспорно е нещо готино, с което другите телефони не могат да се похвалят.

Разбира се, няма как да говорим за смартфони без да засегнем вечния въпрос, а именно “как е камерата”. Galaxy S24 Ultra не само, че не прави „ужасни снимки за Instagram“, а точно обратното. Той разполага с функцията Super HDR, а социалните мрежи се възползват максимално от системата с камери, базирана на Galaxy AI.

Камерите в серията Galaxy S са интегрирани директно с мобилни приложения като Instagram и Snapchat т.е., когато отворите подобна апликация, тя ще използва пълния потенциал на камерите в телефона ви. Те включват основната леща от 200MP, още една 10-мегапикселова и обновена zoom камера с 5-кратно оптично увеличение с 50MP.

След като заснема моментите си на кадър, Galaxy AI ми помога и с обработката им. Ако например супер много харесвам някоя снимка, но нещо (или някой) ми пречи на кадъра - функцията може да реши този проблем и да го премахне.

За целта само трябва да оградя въпросния обект или човек и да натисна бутона “Generate”. Galaxy AI си знае работата.

За тези три дни Galaxy S24 Ultra се доказа като абсолютното оръжие срещу всички хейтъри на Андроиди. Неслучайно това е един от най-добрите телефони на пазара в момента - освен добри технически параметри, той показва, че Андроидите могат да бъдат много готини.

Ако трябва да го определя с някой жаргон от речника на моето поколение, може би ще кажа - Galaxy S24 Ultra, you slay.

Всичко това идва и с две чудесни новини - до 30 юни 2024 г. всеки, закупил модел от новата Samsung Galaxy S24 серия, ще получи безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца. А всички фенове на серията Galaxy S24, които закупят своя модел, ще могат да се възползват и от 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.


*Поколение Z са родените между 1997 г. и 2012 г., други източници посочват и малко по-широк диапазон: 1995 г. - 2015 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024