Тръмп вече има нов съперник: Бившият му посланик в ООН Ники Хейли Снимка: © Getty Images

Ники Хейли е първият кандидат за президентската номинация на Републиканската партия, който се изправя в пряка конкуренция с Доналд Тръмп.

Бивш посланик на САЩ в ООН от мандата на Тръмп, Хейли се разграничи от неговото управление след скандала с щурма на симпатизантите му в Капитолия на 6 януари 2021 г. и отказа му да признае изборния резултат.

Слуховете за евентуалната ѝ самостоятелна президентска кампания се усилваха в последните години, а сега Axios публикува първия ѝ предизборен клип.

В него Хейли говори за това как е израснала в расово-сегрегиран град и говори за себе си като за "горда дъщеря на индийски имигранти - нито чернокожа, нито бяла, а различна".

"Майка ми винаги казваше, че работата ни не е да се фокусираме върху различията, а върху сходствата. Родителите ни напомняха всеки ден колко благословени сме, че живеем в Америка. Някои гледат на нашето минало като на пример за това, че основополагащите принципи на Америка са лоши. Казват, че обещанието за свобода е измислица. Някои смятат, че нашите идеи не само са грешни, но и расистки и зли. Нищо не може да е по-далеч от истината", казва Хейли и насочва критиките си срещу демократите и външните съперници на САЩ като Китай, Русия и Иран.

51-годишната Хейли е бивш губернатор на Южна Каролина между 2011 и 2017 г., когато става част от администрацията на Доналд Тръмп.

Axios посочват, че кампанията ѝ вероятно ще се концентрира върху събиране на подкрепа от републикански донори, които се съмняват в потенциала за нов мандат на Тръмп.

Предполага се, че Ники Хейли ще е единствената жена - кандидат за президентската номинация на Републиканската партия.

Основният конкурент на Тръмп, който все още не е обявил официално кандидатурата си, е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024