Украйна нанесе удар по третата най-голяма рафинерия в Русия Снимка: © Getty Images

Украйна удари третата по големина петролна рафинерия в Русия, която се намира далеч от фронтовата линия, предава Reuters.

Нападението е извършено в руския регион Татарстан - на повече от 1300 км от украинско-руската граница. Това представлява най-дълбоката атака в руска територия от началото на войната преди повече от 2 години досега.

Местните власти съобщават, че ударите са поразили град Елабуга, където се предполага, че се произвеждат дронове, както и петролната рафинерия в близкия Нижнекамск.

Снимки от мястото на инцидента показват, че дрон е ударил основната рафинерия, но изглежда, че не са нанесени сериозни щети. Избухнал е и пожар, който впоследствие е бил потушен.

Британското издание "Guardian" цитира източник от украинското разузнаване, който казва, че атаката в Татарстан е засегнала съоръжение, в което Русия произвежда безпилотни самолети "Шахед".

Ръководителят на Татарстан Рустам Минниханов заяви, че дроновете не са нанесли "сериозни" щети на инфраструктурата и че производствените дейности не са били засегнати. От своя страна военното разузнаване на Киев твърди, че ударът по град Елабуга е "причинил значителни разрушения на производствени съоръжения". Двете информации няма как да бъдат независимо проверени към този момент.

Във вторник сутринта безпилотни самолети бяха забелязани и в небето над Липецката област - южно от Москва. Заради това беше въведена тревога за въздушно нападение, съобщават местните власти.

От няколко месеца насам Киев засилва атаките си с дронове на руска територия. Украйна многократно е предупреждавала, че армията ѝ е изправена пред сериозен недостиг на боеприпаси, но си е поставила за цел да произведе един милион безпилотни летателни апарати в страната през тази година, за да се защити от руската агресия.

Тя също започна да атакува по-често петролните рафинерии на Русия, която е вторият по големина износител на петрол в света, като по този начин засегя търговията на Москва с рафинирани продукти, приходите към бюджета и доставките за армията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024