В Деня на Европа започва третото издание на Фестивала на светлините LUNAR Снимка: © LUNAR

За трети път в Деня на Европа центърът на София се превръща в светлинна галерия под открито небе.

Едни от най-популярните сгради и градски пространства ще бъдат преобразени от 3D мапинг и светлинни инсталации в рамките на третото издание на Фестивала на светлините LUNAR.

Той ще продължи до 12 май, като четирите фестивални вечери ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите сгради, паркове и площади, а достъпът е свободен за всички.

Светлинните инсталации носят и различни послания за теми като пазването на планетата, силата на личния избор, свободата на себеизразяване, технологичното развитие.

С посланието, че "всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност" 3D мапинг върху фасадата на Националата галерия - Двореца ще напомни, че до европейските избори на 9 юни остава точно месец.

Събитието в 21 ч. ще е кулминацията на празничната програма по случай Деня на Европа и 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз.

На празника, който започва от 16:30 часа в Градската градина на София, ще бъдат представени културата и традициите на страните, присъединили се към ЕС преди 20 години - Кипър, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия.

На същото място в 17:30 часа ще започне концертът "20 години заедно" с музика и танци, представени от изпълнители от различни краища на Европа.

Денят на Европа е празник на Европейския съюз и се отбелязва на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение на Стария континент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024