След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

Дете на 5 години е преминало успешна костно-мозъчна трансплантация след подновяването на този вид дейност в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Този тип трансплантации бяха временно спрени през септември заради недостиг на кадри в болницата, която е основен център за извършването им.

След възстановяването им на 5-годишно момиче с невробластом е била направена т. нар. автоложна трансплантация, при която са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин. То вече е изписано от болницата и в следващите няколко месеца ще остане под наблюдение от лекуващите лекари.

В лечебното заведение се подготвя и втора операция от същия тип, също на дете на 5 г. Момчето преминало през първия етап, при който се събират собствени клетки. Сега предстоят изследвания, които да покажат кога ще е подходящият момент, за да е възможно преливането им обратно в тялото на детето.

"Надявам се в началото на есента да можем да направим и първата алогенна трансплантация след прекъсването" казва е началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна -ИСУЛ" доц. д-р Боряна Аврамова.

При този тип операция се присаждат стволови клетки, изолирани от предварително избран донор.

В България средно годишно около 10 - 12 деца се нуждаят от алогении и 15 - 20 деца - от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, защото изисква намирането на подходящ донор, осигуряването на допълнителен медицински персонал, както и на и финансиране, допълват от болницата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024