Ако и вие като мен сте гледали “The Little Mermaid” и “H2O” и сте мечтали да се превърнете в русалка, щом се докоснете до вода, имам новина за вас. Тази мечта може да стане реалност, защото в България вече има училище за русалки.

Atlana Mermaid Academy е основана от Петя Петкова, срещаме се в София. Оказва се, че заниманията ѝ в човешкия свят не са свързани с плуване. Работи в сферата на луксозната козметика и парфюмерията и е национален трейнер за една от любимите ѝ козметични марки.

Преди 3 години решава да излезе от зоната си на комфорт и да стане … русалка. Идеята да реализира академията идва по време на пандемията. Петя от години се интересува от mermaiding (русалстване) и всичко, свързано с него – екипировка, тренировки, умения, визия.

Австралийката Хана Фрейзър е една от първите русалки в света, които започват да практикуват това занимание. Училищата за русалки се появяват през последните 10-15 години като САЩ и Азия са местата, където е най-разпространена концепцията.

Там има професионални русалки, които са подводни модели и артисти в различни аквариуми. В Европа също се срещат училища за русалки, но нишата все още се развива.

“Основната ми работа е свързана с много красота, мечти и динамика. Може би това е общото – че съм свикнала на динамичен и разнообразен ритъм, който е част от нещо красиво”, споделя Петя.

Във времената на тогавашната нова реалност, която се създаде, тя търси нов начин да разнообрази ежедневието си и решава да поръча първия си комплект за русалка.

Споделя, че в началото, когато се появява на различни басейни с опашка, се е чувствала странно. Нарочно ги посещавала в късните часове преди затварянето им, за да има по-малко хора.

Тогава тя самата не била сигурна как ще се възприеме “голяма възрастна жена да се появи с опашка на русалка и да плува във водата”.

Първата опашка, която си купува, е в неутрален цвят, за да не привлича вниманието на хората. Макар че една опашка на русалка няма как да не привлече внимание, но за нейна изненада и тогава никой не е бил скептичен към вида ѝ. “Даже ме заговаряха на няколко пъти с интерес – Какво е това? Изглежда яко!”, казва Петя.

Русалка

След като в продължение на 1-2 месеца изучава различни движения, придобива смелост и решава да осъществи мечтата си. Почти година по-късно през месец май 2021 година провежда първия урок за русалки в Академия “Атлана”.

За опашка на русалка, са нужни два основни компонента, разказва Петя. Първият е моноплавникът, който дава силата и тласъка, както и прави възможно плуването с два прикрепени крака един до друг.

“Правим упражнения, показваме как да бъде усвоен т.нар делфинов удар – това движение, с което цялото тяло сякаш като една вълна се движи, за да може да се предвижва като русалка”, споделя Петя.

При плуването с моноплавник не се използват толкова ръцете, колкото силата на корема и краката в опашката.

В академията наблягат повече на артистичния аспект – движенията във водата да бъдат елегантни и грациозни. За да може русалката да ги направи, трябва преди това да е свикнала с моноплавника.

След упражненията с моноплавник, щом русалките се почувстват комфортно, се слага красивата част на опашката. Тя е изработена от специфичен плат, който покрива плавника и краката отгоре. Оттам нататък е въпрос на въображение какъв ще бъде дизайнът и моделът опашка.

“За жените е малко като чантите и обувките – като имаш един модел после искаш друг цвят, друг модел. Много е зарибяващо”, казва Петя Петкова и това е може би най-пододящата употреба на този глагол, който съм чувала. Петя също е и официален дистрибутор на една от най-популярните марки опашки, особено за начинаещи русалки.

И деца, и възрастни могат да посещават училището за русалки. При възрастните се изисква само да могат да плуват. Тоест, безпроблемно да плуват една дължина в басейна и да имат базови умения откъм безопасност.

Русалка

“Ако един човек не може да плува и сложи моноплавник на краката си, със сигурност няма да направи живота си по-лесен. Крайната ни цел, разбира се, е отпускане и забавление”, споделя Петя.

При децата това изискване също е задължително, но когато си на 6 години всичко е лесно. Практиката в Академията, както и световният опит показват, че това е минималната възраст. По-малките деца изпитват затруднения с координацията във водата, както и със самото плуване с опашка.

Всички, които идват на урок за пръв път, са начинаещи русалки, защото плуването с моноплавник е по-специфично от класическите стилове плуване.

Питам Петя дали русалстването е спорт или хоби. Отговорът е “и двете”. От артистична гледна точка е различно хоби. То обаче е и спорт – плуването е спорт и русалстването не прави изключение. Изглежда забавно и грациозно, но е доста изморително и се натоварва цялото тяло.

“Всеки го приема както иска – може да бъде хоби за бягство от ежедневието или по-различна тренировка без непременно да си с нагласата, че отиваш на тренировка”, казва Петя.

Ползите от плуването с опашка са и физически, и психически. За децата е пример как мечтите стават реалност. За големите също.

“И за мен самата, щом съм се заела с това занимание, от ментална гледна точка е разкошно разпускане и откъсване от ежедневието и бита”, споделя Петя.

Споменахме физическата натовареност и това, че русалстването е тренировка за цялото тяло. Вълна̀та, чрез която се осъществява русалското плуване, започва от раменете, развива се през таза, а накрая краката чрез изритване избутват плавника.

“Колкото повече се стремим движението да изглежда плавно и грациозно, толкова повече се натоварва корема. Това е тренировка по възможно най-приказния начин”, допълва Петя.

Заниманията протичат в зависимост от интересите на групата. Треньорите понякога наблягат повече на т.нар mermaid fitness аспект с групата на големите. За децата тренировката е игра и добър начин да изразходят енергия.

“Много често при нас да се празнуват детски рождени дни, които са извън редовните ни часове. Какво по-хубаво от това за рождения си ден с най-добрите ти приятелки да се превърнете в русалки?”, казва Петя.

Русалстването има сходства и със синхронното плуване. С разликата, че при него краката са част от изпълнението и хореографията, докато при русалстването са в опашката.

Плуването като русалка подобрява и човешкото плуване. Личните наблюдения на треньорите са, че дори някои хора да имат притеснения, свързани с водата, покрай желанието им да се превърнат в русалки забравят дискомфорта.

Петя споделя, че в 95% от случаите това става още при първото посещение. Най-важното е русалките да свикнат с усещането, че краката им са свързани във водата.

“Правим подводни клипчета на русалките, за да се видят как изглеждат отстрани. Когато погледнеш надолу и имаш опашка вместо крака, е вълнуващо, също като да се видиш на видео, плувайки във водата с нея”, допълва тя.

Петя, разказва че български русалки са участвали в международно представление на крайбрежието на град Амалфи, заедно с други русалки от Австралия, Англия, Испания, Гърция, Франция и Белгия, както и легендарната Хана Фрейзър като специален гост.

На събитието в Италия самата Петя придобива знания и умения в популярния mermaid master class на Фрейзър, който разкрива техниките на underwater modelling – как да бъдеш подводен модел и да позираш под вода. Спецификата на външния вид, задържането на дъха, тоалет, перспектива и светлина и др.

Сега през май академията на Петя организира първия семинар за подводно позиране - underwater modelling. Плановете са теорията да бъде придружена от упражнения в басейн, за да може моделите да изпробват това, което са научили. Вторият ден е предназначен за фотосесия с оператор-гмуркач, който да заснеме подводни кадри.

Във време, в което изкуственият интелект предлага всевъзможни “приказни” визуализации, Петя Петрова се опитва да направи приказката реалност.

Въпреки че Atlana Mermaid Academy набира съмишленици, в България все още много хора не знаят, че русалстването съществува.

“Във времената, в които живеем, хората все повече се осмеляват да излизат от някакви рамки и норми и да правят това, което им носи удоволствие (без значение колко странно изглежда на пръв поглед)”, споделя Петя.

русалка

За нея е забавно, когато попадне в нов компания за пръв път и сподели, че е основала училище за русалки. Първоначално хората сякаш не могат да си представят какво представлява точно плуването като русалка, но след като тя им покаже снимки и видеа от заниманията реакциите са “Уау! Как така? Това е страхотно!”

От положителните отзиви два са ѝ любими. Единият е “Сбъднахте ми мечтата”, който казва, че чуват доста често. Другият, който я радва и натъжава едновременно, е “Не мога да повярвам, че в България има нещо такова”. Въпреки това им показва, че са на прав път и че у нас също могат да се практикуват по-нестандартни занимания.

И трите инструкторки в академията – Петя, Ирина и Мария – имат различен опит във водата. Ирина се е занимавала дълги години със синхронно плуване, а Мария е професионален фрийдайвър.

Петя също е била част от обучение по свободно гмуркане, за да осигури безопасността на русалките и на моделите от предстоящото събитие по подводно позиране. Трите момичета заедно инвестират ресурси в проучване, реализиране и в професионалната екипировка, която използват.

Според Петя именно това, че е отворила академията по време на пандемията е дало началния тласък и популяризиране. Точно когато съзнанието на хората е заето от проблеми и стрес, това занимание навлиза като начин за приказно бягство от реалността.

“Даже в известен смисъл начин за справяне с реалността. Имам един много любим цитат “Не ни трябва фантазия, за да избягаме от реалността, имаме нужда от фантазия, за да живеем в нея”. Изкуството и фантазията за мен са наистина необходимост в ежедневието”, казва Петя.

Разбира се, пътят дотук не е лесен. Ентусиазмът на момичетата обаче и желанието им да направят приказката реалност ги води напред.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024